18.06.2024 / 10:24 Fudbal - Očekivano i neočekivano

Totalni remont u Wwin ligi: Više od pola klubova već promijenilo trenera

Totalni remont u Wwin ligi: Više od pola klubova već promijenilo trenera
Foto: Vijesti.ba/Ilustracija
Da je nekadašnja Premijer, a danas Wwin liga Bosne i Hercegovine specifična po svemu i svačemu jasno je svima koji su barem malo upućeni u dešavanja u bh. klupskom fudbalu.

Međutim, ovo što se događa u proteklih nešto više od dvadeset dana ne pamte ni oni koji godinama pomno prate domaće prvenstvo.

Sezona u Wwin ligi završena je 26. maja, a do 17. juna je čak pet od šest prvoplasiranih klubova iz prošle sezone smijenilo ili ostalo bez trenera. Da bude još neobičnije, mnogi od tih trenera su sa svojim klubovima izborili zadovoljavajuće, a neki i historijske rezultate.

Bh. javnost iznenadio je iznenadni potez Vinka Marinovića da napusti Borac i to svega dvije sedmice nakon osvajanja naslova prvaka. Informacije čelnih ljudi Borca kažu da je Marinović dobio unosnu ponudu iz inostranstva koju je nemoguće odbiti, dok se po kuloarima priča da je na relaciji Uprava - trener 'puklo' zbog određenih nesuglasica.

Bilo kako bilo, Marinović više nije trener Borca, a nije još ni preuzeo novi klub koji je, navodno, trebao. Umjesto Marinovića, na klupu Borca stigao je Mladen Žižović.

Drugo veliko, pa možda čak i veće iznenađenje od odlaska Vinka Marinovića iz Borca predstavlja odlazak Deana Klafurića iz Veleža. Hrvatski stručnjak je sa ovim timom u prošloj sezoni zauzeo treće mjesto uz klupski rekord po broju bodova u jednoj sezoni (59), a iz kluba je otišao iznenada.

Klafurić je jučer trebao održati prozivku fudbalera i pojaviti se na press konferenciji uoči starta priprema, ali umjesto njega - novinare i navijače je dočekao predsjednik UO Senad Kevelj koji im je saopštio šokantne vijesti. Klafurić je, prema riječima Kevelja, osjetio prezasićenje i emotivnu ispražnjenost zbog čega više nije u stanju voditi klub.

"Ko ne može dati maksimum Veležu, nema potrebe da bude u Veležu. Ako je to stav gospodina Klafurića, mi mu možemo poželjeti samo sretan put i nastavak trenerske karijere. Iskreno, nismo bili spremni za ovu odluku i nemamo trenutno nijedno rješenje u planu, ali Velež je ozbiljan i organizovan klub i siguran sam da ćemo to u najkraćem roku riješiti. Moramo naći ozbiljnog trenera koji će nastaviti da gradi ozbiljan Velež", rekao je Klafurić, uz dodatak da će ekipu privremeno voditi prvi pomoćnik Samir Merzić, uz Avdu Kalajdžića.

I četvrtoplasirani tim iz prošle sezone smijenio je trenera. Javna je tajna da FK Sarajevo i Simon Rožman već duže vrijeme nisu bili 'u ljubavi', a njihova saradnja je zvanično okončana sredinom prošle sedmice.

"Fudbalski klub Sarajevo sporazumno je raskinuo saradnju sa dosadašnjim trenerom Simonom Rožmanom i njegovim stručnim štabom. Odluka je donesena na Rožmanovu inicijativu, te nakon analize ostvarenih rezultata, ambicija i planova kluba", naveli su iz Sarajeva, koji su na njegovo mjesto nakon toga imenovali Zorana Zekića.

Iako je "ispunio minimum ciljeva plasmanom u Evropu", odlazak Rožmana iz Sarajeva nije bio iznenađenje, s obzirom da u klubu sa Koševa smatraju da je četvrto mjesto sa više od 25 bodova zaostatka za vodećim Borcem i Zrinjskim premalo za uslove koje su mu omogućili.

Trenera je promijenilo i petoplasirano Posušje i to nakon najuspješnije sezone u klupskoj historiji. Glavni i odgovorni za ovaj rezultat bio je Denis Ćorić, koji se poslije završetka sezone i nagrade za najboljeg trenera Wwin lige odlučio na novi izazov i preuzeo Željezničar. Umjesto Ćorića, Posušje će na pripreme i u novu sezonu povesti Duško Vranešević.

Ćorić je preuzeo Željezničar, koji je prije toga morao osloboditi trenersko mjesto tako što se zahvalio Hajrudinu Dini Đurbuzoviću, te mu ponudio neku drugu poziciju u klubu. Đurbuzovićev odlazak sa klupe Plavih također je izazvao brojne reakcije jer je iskusni trener vodio Željezničar na šest posljednjih utakmica u sezoni, na kojim je ostvario gotovo savršen učinak od pet pobjeda i jednog remija.

Imalo bi smisla da je Đurbuzoviću produžen mandat na klupi Plavih, iako je prvobitno imenovan kao privremeno rješenje. Također, ima smisla i dovesti zvanično najboljeg trenera lige kojeg bi u ovom trenutku poželio svaki klub u BiH, pa će u slučaju Željezničara vrijeme dati najbolji odgovor.

Trenera je promijenio i Široki Brijeg, koji je umjesto Dine Skendera imenovao Tonija Karačića. Iskusni stručnjak iz Širokog Brijega se u svoj klub vratio nakon gotovo tri godine, a ovo će mu biti treći mandat na klupi kluba sa Pecare.

U novu sezonu će sa novim trenerom gotovo sigurno ući i Igman iz Konjica. Ovaj tim je u finišu sezone sa klupe predvodio Adnan Elezović, koji je bio privremeni trener nakon rastanka sa Edisom Mulalićem. Nije tajna da je Igman u potrazi za novim trenerom, spominje se i povratak Husrefa Musemića, a sve bi trebalo biti jasnije do početka priprema.

Na kraju, od svih klubova koji su prošle sezone igrali Wwin ligu, a koji će je igrati i iduće - samo tri kluba nisu promijenila trenera. To su Zrinjski (Željko Petrović), Sloga (Vlado Jagodić) i GOŠK (Admir Adžem).


(Vijesti.ba)

 

 

Izdvajamo