18.06.2024 / 08:36 Svijet - Seul

Južnokorejski vojnici ispalili hice upozorenja kako bi odvratili vojnike Sjevera

Južnokorejski vojnici ispalili hice upozorenja kako bi odvratili vojnike Sjevera
Ilustracija

Južnokorejski vojnici ispalili su hice upozorenja kako bi odbili sjevernokorejske vojnike koji su u utorak po drugi put u ovom mjeseca privremeno prešli kopnenu granicu suparničke zemlje, saopćila je vojska Južne Koreje.

Vojska Juga uočila je pojačane inžinjerijske aktivnosti Sjeverne Koreje duž njihove teško utvrđene granice kako bi postavila protutenkovske barijere, ojačala puteve i postavila nagazne mine. Radovi su nastavljeni bez prekida uprkos nekoliko eksplozija izazvanih minama koje su ubile ili povrijedile neutvrđeni broj sjevernokorejskih vojnika, saopćio je združeni generalštab Južne Koreje.

Sudeći po saopćenju, oko 20 do 30 sjevernokorejskih vojnika, dok su se bavili neutvrđenim građevinskim radovima na sjevernoj strani granice, nakratko su prešli vojnu liniju razgraničenja koja dijeli dvije zemlje od 8,30 ujutro.

Vojnici Sjevera povukli su se nakon što je Jug emitovao upozorenja i ispalio hice upozorenja, a njegova vojska nakon toga nije uočila nikakvu sumnjivu aktivnost, prenosi AP.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo