15.06.2024 / 07:53 BiH - 'Žena-žrtva rata'

Sjećanje na 'Živu lomaču' u Višegradu

Sjećanje na 'Živu lomaču' u Višegradu
Foto: Arhiv
U znak sjećanja na žrtve, Udruženje "Žena-žrtva rata" će 15. juna u 11:30 sati sa preživjelim žrtvama, članovima porodica živo spaljenih civila Bošnjaka obilježiti ŽIVU LOMAČU Pionirska...

Pripadnici srpskih vojnih jedinica 14. juna 1992. godine u kući Zeba rođene Omeragić (Adem) Sumbule, poznata kao "Živa lomača ulica Pionirska Višegrad", zatvorili su preko 70 civila Bošnjaka i žive ih zapalili.

Živu lomaču preživjelo je osam Bošnjaka.

U znak sjećanja na žrtve, Udruženje "Žena-žrtva rata" će 15. juna u 11:30 sati sa preživjelim žrtvama, članovima porodica živo spaljenih civila Bošnjaka obilježiti ŽIVU LOMAČU Pionirska i poslati poruku izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Bosne i Hercegovine, Tužilaštvu Bosne i Hercegovine i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, saopćeno je iz Udruženja "Žena-žrtva rata".



Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (Haag), spaljivanje ljudi u Pionirskoj proglasio je zločinom protiv čovječnosti, koji je imao oblik ubistva, okrutnog i nehumanog postupanja, istrebljenja, izvedenih s predumišljajem i proračunatošću te osudio Milana Lukića na doživotnu kaznu zatvora, Sredoja Lukića na 27 godina zatvora, a Sud Bosne i Hercegovine Radomira Šušnjara zvani „Lalco“ na 20 godina zatvora.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo