14.06.2024 / 18:15 BiH - Sarajevo

Bećirović: Rezolucija o Srebrenici važan civilizacijski iskorak u borbi za istinu i pravdu

Bećirović: Rezolucija o Srebrenici važan civilizacijski iskorak u borbi za istinu i pravdu
Foto: Vijesti.ba
Usvajanjem Rezolucije o Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici 1995., u Generalnoj skupštini UN-a 23. maja, poslali smo važnu poruku čovječanstvu da  potičemo izgradnju svjetskog etosa u kome nema mjesta za veličanje ratnih zločina i negiranje zločina genocida ...

... – poručio je danas predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović.

Porukom Bećirovića, koju je pročitala savjetnica u njegovom Kabinetu Hoda Dedić, počeo je Forum pod nazivom „Rezolucija - Međunarodni dan sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici 1995.“ koji su danas u Sarajevu organizovali Bošnjački institut– Fondacija Adila Zulfikarpašića, Fondacija društva zajedničkih vrijednosti, Memorijalni Centar Srebrenica - Potočari spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida 1995.godine i Udruženje „Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa“.

Bećirović je naveo da je Rezolucija  podsjetnik na pravosnažne presude najviših sudova UN-a, koje moraju služiti kao upozorenje budućim generacijama.

- Njegujući sjećanje, potičemo kritičko suočavanje s prošlošću. Time naglašavamo značaj ljudskih prava i sloboda svakog pojedinca, razvijamo duboku empatiju prema žrtvama genocida. Sjećajući se, činimo sve da osiguramo da se genocid nikada više ne ponovi – naveo je Bećirović.

Temeljni cilj te rezolucije, prema njegovim riječima, jeste izgradnja održivog mira, ohrabrivanje procesa pravde, istine i povjerenja u Bosni i Hercegovini i regiji zapadnog Balkana.

Bećirović je u poruci dodao da tekst rezolucije poziva na civilizacijske vrijednosti, priznate u svim demokratskim društvima.

U Rezoluciji je, između ostalog, naglašeno da se 11. juli proglasi Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici 1995. godine koji će se obilježavati svake godine i to počinje već od 11. jula ove godine. Zatim, da se bezrezervno osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici; da se kroz obrazovne sisteme razvijaju odgovarajući programi u cilju sprečavanja ponavljanja genocida u budućnosti, te da se ohrabri proces izgradnje održivog mira, pravde, istine i pomirenja.

Bećirović je istakao da Rezolucija ima globalni značaj jer potiče obrazovne sisteme
da budu u funkciji prevencije genocida. U poruci je dodao da Rezolucija potiče države članice UN-a da usvoje nastavne i obrazovne programe na osnovu kojih će buduće generacije biti educirane o prevenciji i posljedicama genocida. Obrazovanje je temelj u oblikovanju svjesnih građana, spremnih da se suprotstave ideologijama koje vode ka genocidu.

- Srebrenica je naša bolna rana koja nas sve podsjeća na užasne strahote koje čovječanstvo može doživjeti. Sjećajući se Srebrenice, mi se obavezujemo da ćemo uvijek braniti istinu, pravdu i ljudsko dostojanstvo, posebno za one najranjivije među nama našu djecu. Rezolucija o Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici 1995 je važan civilizacijski iskorak u borbi za istinu i pravdu – poručio je Bećirović.

Forum je koncipiran kao panel sesija posvećena Rezoluciji, njenom značaju i implementaciji u procesu sveobuhvatnog dolaska do istine, pravde i pomirenja, kao i njenom međunarodnom značaju i budućim refleksijama. Nakon uvodnog izlaganja stalnog predstavnika Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama Zlatka Lagumdžije, kao panelisti na Forumu najavljeni su direktor Memorijalnog Centra Srebrenica - Potočari  Emir Suljagić i predsjednica Udruženja „Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa“ Munira Subašić.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo