14.06.2024 / 18:07 BiH - Video

Lagumdžija demolirao Vučića: Kako smo 'nadigrali' Beograd

Forum "Rezolucija - Međunarodni dan sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici 1995.", održan je danas u Sarajevu.

Ambasador BiH u UN-u Zlatko Lagumdžija otkrio je ključne detalje koji su prethodili usvajanju Rezolucije te samom procesu i otporima na koje se nalazilo.

- Morali smo ubijediti svijet da je Srebrenica svjetski primjer šta ne smije da se dogodi i kako će biti kažnjeni oni koji rade isto, rekao je Lagumdžija.

Potom je ogolio politiku zvaničnog Beograda i potpuno demolirao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

- Trebalo je prije svega vratiti na scenu pozornost na to šta se desilo u Srebrenici. Zato smo krenuli u kreiranje prijatelja zemalja koje su sa nama prije desetak godina učestvovale u obilježavanju 20. godišnjice genocida u Srebrenici. Tada je rađena slična Rezolucija u Vijeću sigurnosti koja je 2014. krenula, formirali smo tada grupu prijatelja, 2015. godine je okupila na glasanju Vijeću sigurnosti i završila je tako da zahvaljujući ruskom vetu nije ušla. Ovdje sjedi ambasadorica Čolaković koja je vodila taj projekat, rekao je Lagumdžija i nastavio:

- Sudeći po Vučiću mi smo ustvari pobijedili tad. Tako da, ambasadorice ono što ste bili s pravom nesretni, mi smo pobijedili, dobili smo 10 glasova Za, 4 su bila suzdržana, a 1 je bio protiv. Dakle, po ovoj novokomponovanoj logici Sabora Svesrpskog mi smo tad ustvari pobijedili. samo što nismo znali dok nam to nije na Saboru razjašnjeno.

Lagumdžija je realo da je posebnu prepreku predstavljalo ustrojstvo naše države i morali smo se s tim problemima suočavati.

- Javnost je upoznata da su se Srbija i Rusija, u posljednjoj fazi i Kina uključili na jedan nevjerovatan način u kapacitetu kako su mnogi rekli kakav nisu ranije vidjeli. Da se takva jedna mašinerija po cijelom svijetu pokrene, diplomatska i svaka druga. Da se Rezolucija prvo odgodi, a potom i zaustavi. Imali smo protiv sebe diplomatskog i na svaki drugi način jakog protivnika, tako da nismo mogli u cijelu ovu priču ulaziti na način na koji ulaze druge uređene zemlje. Mi znamo da imamo dio struktura u BiH koje su protiv pravog imenovanja genocida u Srebrenici, njihovo negiranje upućuje na to da oni ustvari pokušavaju da stvore teren da se na neki način amnestira zločin u Srebrenici, kako bi isto ponovili.

On je reakao da to ne bi bilo mlguće bez "jednog člana Predsjedništva, pa drugog pa ministra vanjskih poslova". Dodao je da se kroz karijeru nije se susreo sa većim i kompleksnijm problemom.

- U aprilu 2023. mi smo znali da će biti 2024. Svjesno smo pustili glasanje za kraj maja. Da se dobije vremena, da se otvore razgovori s ključnim zemljama. Dali smo vremena i onima koji su htjeli da Srbija ima šansu. A mi smo htjeli da Srbija pokaže da ne želi da se uključi i da im je jedini cilj negiranje. Svjesno smo produžili tajming, otkrio je Lagumdžija.

Dodao je da je to sve urađeno uprkos mašineriji negatora genocida.

Lagumdžija demolirao Vučića: Otkrio detalje o Rezoluciji o Srebrenici

Zlatko Lagumdžija demolirao Vučića, otkrio detalje o usvajanju Rezolucije.

Posted by Vijesti.ba on Petak, 14. juni 2024.

On se zahvalio reisul-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću za kojeg je rekao da je od početka učestvovao u procesu koji je doveo do usvajanja Rezolucije u UN-u. On je potom naveo ulogu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisu Bećiroviću, članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću, ministru vanjskih poslova Elmedinu Konakoviću, Muniri Subašić i Majkama Srebrenice te direktoru MC Srebrenica Emiru Suljagiću, Aziru Osmanoviću ...

U nastavku se obraćaju direktor Memorijalnog centra Potočari Emir Suljagić i predsjednica Udruženja "Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa“ Munira Subašić.

Forum su organizovali Bošnjački institut-Fondacija Adil Zulfikarpašić, Fondacija društva zajedničkih vrijednosti, Memorijalni centar Srebrenica - Potočari spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida 1995. godine i Udruženje "Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa“. Forum je održan pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo