14.06.2024 / 14:38 BiH - Prvi u BiH

Grad Tuzla nabavlja GPS narukvice za dementne osobe

Grad Tuzla nabavlja GPS narukvice za dementne osobe

Tuzla je postala prvi grad u Bosni i Hercegovini koji je pokrenuo i proveo projekat nabavke pametnih narukvica za dementne osobe.

Prema podacima Centra za demenciju, u našoj zemlji živi oko 150 tisuća tih ljudi. Demencija predstavlja oštećenje pamćenja i drugih intelektualnih sposobnosti. Posljednji slučaj, kada se dementna osoba udaljila od kuće u Tuzli i za kojom se tragalo dvadeset dana, nažalost, završio je tragično. Stoga će nabavka i distribucija uređaja za praćenje ovakvih osoba biti od velike pomoći. U okviru pilot-projekta za nabavku GPS uređaja je izdvojeno šest tisuća maraka, piše FTV

Ove pametne narukvice su opremljene tipkama za hitne slučajeve. Koristit će ih osobe s demencijom koje imaju zakonske skrbnike. Demencija ne utječe samo na oboljelu osobu, već i na njenu obitelj, jer su takve osobe ovisne o tuđoj njezi. Adnan Alajbegović, suprug dementne osobe, smatra da će mu posjedovanje GPS uređaja pomoći u svakodnevnim aktivnostima.

“Znala je izaći iz dvorišta pa onda idemo da je tražimo – i iz tog razloga sam pristao. Pomoći će mi – ako nešto radim, a ona je u dvorištu, da ne bi izašla, da mogu da je kontroliram. Inače je uvijek netko s njom”, govori on.

Da bi olakšao život osobama oboljelim od demencije, ali i njihovim obiteljima, Grad Tuzla je putem projekta Crvenog križa izdvojio sredstva u budžetu i postao prvi implementator projekta nabavke GPS uređaja za dementne osobe u Bosni i Hercegovini. GPS uređaji su već uručeni 21 obitelji s kojom je potpisan ugovor. Uređaje su dobili besplatno, dok će naknadu za korištenje morati plaćati.

Kako ističe Sead Hasić, tajnik Crvenog križa grada Tuzla, mjesečno je ona petnaestak maraka: “U odnosu na ono sa čim se građani susreću i koliko to može pomoći, to je toliko beznačajno i smatram da to treba biti doprinos ljudi koji koriste GPS uređaj koji su dobili besplatno”.

“Nadamo se da će nabavka ovih narukvica omogućiti kvalitetniji život osobama sa demencijom, njihovim obiteljima i u svakom slučaju sigurniji život, jer je ovo bolest koja zahtijeva 24-satnu njegu”, izjavila je Asja Redžić, pomoćnica gradonačelnika u Službi za kulturu, sport, mlade i socijalnu zaštitu Grada Tuzla.

Podsjećanja radi, i Skupština Tuzlanskog kantona je krajem prošle godine usvojila inicijativu grupe zastupnica o uvrštavanju GPS narukvica na listu besplatnih ortopedskih pomagala, koje bi bile namijenjene osobama oboljelim od Alzheimerove bolesti, osobama s demencijom i djeci s poteškoćama u razvoju. Realizacija ovog projekta je još na čekanju.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo