14.06.2024 / 13:07 Svijet - Pravo u metu

Ukrajinci uništili moćno rusko vojno vozilo

Ukrajinci uništili moćno rusko vojno vozilo
Ukrajinski dron pogodio je vozilo R-416GM sjeverno od rusko-ukrajinske granice. Za razliku od mnogih vojski Zapada, ruska vojska ne može uvijek računati na pristup satelitima za komunikaciju na velikim udaljenostima. 

Zato se Rusi uveliko oslanjaju na alternative: radioprijemnike na tlu čiji signali se odbijaju od troposfere, piše Forbes.

Ruska mreža takvih radioprijemnika ovisi o specijalnim vozilima koja, pozicionirana na udaljenostima od nekoliko stotina kilometara od fronta i raznih vojnih sjedišta, primaju i prenose slabe signale iz troposfere.

Ta vozila su skup i vrijedan resurs. Upravo zato je ovog četvrtka jedan tim ukrajinskih komandosa eksplozivnim dronom uništio jedno od najnovijih ruskih vozila R-416GM. Uspjeh su proslavili na društvenim mrežama.

"Prvi put od početka ovog rata modernu rusku mobilnu stanicu za komunikaciju R-416GM uništili su ukrajinski specijalci", pohvalilo se ministarstvo.

Uništavanje jednog od ovih vozila, kojih Rusi imaju na desetke, neće značajno omesti ruske komunikacije. Ipak, ako Ukrajinci ponove ovaj uspjeh, možda mogu početi odsijecati neke vojne jedinice od njihovih zapovjednika.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo