13.06.2024 / 12:39 Svijet - Bari

Meloni uvjerena da će samit G7 2024. dati 'konkretne rezultate'

Meloni uvjerena da će samit G7 2024. dati 'konkretne rezultate'
Foto: FENA

Italijanska premijerka Giorgia Meloni izjavila je da je uvjerena da će samit G7 2024. dati "konkretne rezultate" kad je u četvrtak otvorila skup najviših međunarodnih lidera u ljetovalištu Borgo Egnazia u Apuliji, javlja ANSA.

- Puno je posla koji treba da se uradi, ali sam sigurna da ćemo u ova dva dana moći da provedemo razgovore koji će dati konkretne, merljive rezultate - rekla je Meloni.

Po njenim riječima, G7 nije tvrđava koja je zatvorena u sebe, koja se mora braniti od nekoga.

- To je ponuda vrijednosti koju otvaramo svijetu, kako bismo zajednički razvoj imali kao cilj - rekla je ona.

Očekuje se da će lideri G7 objaviti sporazum o korištenju profita od ruske imovine zamrznute na Zapadu nakon invazije Moskve na Ukrajinu za osnivanje fonda od oko 50 ili 60 milijardi eura za Kijev.

Washington se snažno zalagao za to, ali evropske nacije su bile opreznije zbog tehničkih problema u vezi sa pravnim implikacijama takvog poteza.

Kriza na Bliskom istoku također će biti ključno područje fokusa.

Italijansko predsjedništvo G7 također vodi računa da se velika pažnja posveti pitanjima migracija i odnosa sa zemljama u razvoju, posebno angažmanu s afričkim državama, za model saradnje zasnovan na obostrano korisnim partnerstvima, a ne na paternalističkim ili predatorskim pristupima prošlost.

Na dnevnom redu je i umjetna inteligencija.

Zaista, papa Franjo će prisustvovati samitu u petak, postajući prvi pontifik koji će sudjelovati u G7, te će govoriti o potrebi za etičkom umjetnom inteligencijom, kao i o naporima za postizanje mira.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo