13.06.2024 / 10:42 Ekonomija - Vlada KS

Uk i Kurtović potpisali ugovor: Ovo su benefiti za članove sindikata

U Vladi KS potpisan je Ugovor o pristupanju Kolektivnom ugovoru za službenike organa uprave i sudske vlasti u Federaciji BiH.

Ugovor ispred Vlade KS potpisao je premijer Nihad Uk a ispred Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u Federaciji BiH predsjednik Samir Kurtović.

Prezentirani su novi benefiti Kolektivnog ugovora FBiH (“Službene novine Federacije BiH”, broj: 98/23) za članove sindikata od kojih izdvajamo:

– minuli rad od 0,6%
– ucesce sindikata u izradi Pravilnika
– dodatke na platu do 30%
– dodatak na platu do 20% kada uposlenik radi pored svog posla i druge poslove uz obavjest sindikatu

– za teske bolesti uposlenika od 2 prosjecne plate u FBiH, za smrtne slućajeve od 4 prosječne plate u FBiH

– sistematski ljekarski pregled za uposlenike jednom godišnje

– prekovremeni rad – najmanje 50%, noćni rad – najmanje 35%, rad praznicima – najmanje 50 % dr,

– pripravnost za rad do 0,2 % od prosječne plate za jedan sat proveden u pripavnosti za rad, uz mjesečni iznos do 20% od prosječne plate

– godišnji odmor od 20 do 36 radnih dana

– najniža plata 70% od prosječne plate u FBiH

– dnevnice za službeni put ne isključuju topli obrok, tako da je dnevnica posebna i topli obrok poseban.

Primjena Ugovora o pristupu FKU se odnosi na sve općine KS i grad Sarajevo.

Pored navedenih benefita Kolektivnog ugovora FBiH sa Vladom KS navedenim ugovorom dogovoren je novi član 24a. kojim je definisan dodatak na platu za 10% za uposlenike organa uprave, sudskoj vlasti, javnih ustanova u KS.

Predsjednika sindikata Samira Kurtovića je dao veliku podršku predsjedniku koordinacije KS Enesu Šabiću, predsjednici SO KOU KS Naidi Tokić, predsjedniku SO sudovi i tužilaštva KS Murisu Lončareviću i svim predsjednicima SO općina, grada i javnih ustanova u KS, sa ciljem da se nastavi sindikalna borba i zaštitila prava radnika i povećala primanja shodno rastu indeksa potrošačkih cijena.

Cilj jedinog reprezentativnog sindikata za teritoriju Federacije BiH jeste bio da se jednim Kolektivnim ugovorom obuhvate uposlenici organa uprave, sudova i tužilaštva i javnih ustabova za sve opcine, gradovi, kantonalne vlade i Vlade Federacije BiH i definitivno smo kao sindikat uspjeli.

Tako da oko 14.000 članova sindikata sada ima jedan Kolektivni ugovor.


(Vijesti.ba)

 

 

Izdvajamo