12.06.2024 / 20:52 BiH - Novi nameti

Karić: Privrednici neće moći izdržati novo poskupljenje struje!

Karić: Privrednici neće moći izdržati novo poskupljenje struje!

Regulatorna komisija za energiju FBiH (FERK) nije jučer razmatrala ponovljeni zahtjev JP Elektroprivreda BiH za poskupljenje električne energije.

Ipak, na današnjoj sjednici Doma naroda FBiH imenovan je novi saziv FERK-a, te se očekuje da će nova tri člana odobriti povećanje cijene. I u novom sazivu je Sanela Pokrajčić koja je već bila za to da se o zahtjevu EPBiH odluči te je dostavljenu dokumentaciju i obrazloženje, suprotno mišljenju druga dva člana, ocijenila školskim primjerom kako zahtjevi trebaju izgledati.

Generalni direktor EPBiH Sanel Buljubašić, koji je također bio na sjednici u Mostaru, izrazio je očekivanje da će na idućoj sjednici zahtjev biti usvojen.

Traženo poskupljenje bi za kućanstva u sistemu u EPBiH iznosilo do 10 posto. Međutim, cijene električne energije za privredu rastu svake godine, ističu iz Udruženja poslodavaca FBiH.

- Elektroprivreda BiH, svake godine pokušava da optereti privrednike sa novom cijenom iako je poznato da postoji uredba o ograničenju rasta cijena. Ovdje je problem da su privrednici već ugovorili cijene i potpisali ugovore o prodaji svojih proizvoda, te cijene se ne mogu mijenjati, ne može doći do povećanja cijena robe i usluge, a novi namet dolazi kroz skuplju struju. To je za poslodavce neprihvatljivo i nije moguće izdržati sa ekonomskog aspekta, kazao je za Vijesti.ba Ramiz Karić iz Udruženja poslodavaca FBiH i osnivač firme Herceg Srebrenik.

Isto je u nedavnoj izjavi za naš portal poručio i privrednik Faruk Širbegović, koji smatra da se privreda mora rasteretiti da bi radnici od primanja koja dobijaju iz firmi mogli lijepo živjeti, da ne bi razmišljali da odu negdje drugo. Osim povećanja cijene električne energije, privrednci imaju i druge velike namete.

- Ovo oporezivanje privrede, gdje se taj novac troši? Mi plaćamo 10% poreza na dobit, gdje se troše te pare? Da li imamo glomaznu administraciju koja je preskupa? Imamo! To traži jedan reinženjering državne administracije, njihovih troškova, povećanje njihove efiksasnosti, smanjivanje njihovih troškova poslovanja, što je moguće uraditi digitalizacijom, zaključuje Širbegović.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo