12.06.2024 / 19:00 Svijet - Nikol Pašinjan

Armenski premijer: Napustit ćemo Putinov sigurnosni savez

Armenski premijer: Napustit ćemo Putinov sigurnosni savez
Foto: Arhiv / X
Armenski premijer Nikol Pašinjan danas je objavio svoju namjeru da povuče zemlju iz sigurnosnog saveza nekoliko bivših sovjetskih država kojim dominira Rusija.

Istaknuo je kako njegova vlada tek treba donijeti odluku kada će napustiti Organizaciju ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO), grupu koja uključuje Rusiju, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Bjelorusiju. Odluka dolazi u trenutku pojačanih napetosti između Armenije i Rusije, nekad bliskih saveznika.

Armenija je već ranije zamrznula svoje članstvo u savezu, otkazala sudjelovanje u zajedničkim vojnim vježbama i na samitima. Ruske vlasti nisu se oglasile o najnovijoj najavi iz Armenije, piše Associated Press.

Inače, veze između dvije zemlje postale su sve zategnutije nakon što je Azerbajdžan u rujnu prošle započeo munjevitu vojnu kampanju kako bi zauzeo regiju Nagorno-Karabah i okončao tri desetljeća separatističke vladavine etničkih Armenaca.

Armenske vlasti optužile su ruske mirovne snage, koje su raspoređene u Nagorno-Karabahu nakon ranijeg sukoba 2020., da nisu uspjele zaustaviti napad Azerbajdžana. Moskva, koja ima vojnu bazu u Armeniji, odbacila je optužbe, tvrdeći da njezine trupe nisu imale mandat za intervenciju.

Kremlj je pak bio bijesan zbog Pašinjanovih nastojanja da produbi veze sa Zapadom i udalji svoju zemlju od saveza kojima dominira Moskva. Ruse je uznemirila odluka Armenije da se pridruži Međunarodnom kaznenom sudu, koji je prošle godine optužio Putina za navodne ratne zločine u Ukrajini.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo