12.06.2024 / 16:09 Svijet - Mangaf

U požaru u zgradi sa stranim radnicima poginulo više od 35 osoba, 43 povrijeđene u Kuvajtu

U požaru u zgradi sa stranim radnicima poginulo više od 35 osoba, 43 povrijeđene u Kuvajtu
Foto: FENA

Više od 35 osoba je poginulo i 43 povrijeđene nakon što je u zoru izbio požar u zgradi u kojoj se nalazilo skoro 200 stranih radnika u Kuvajtu, saopćili su zvaničnici u srijedu.

Četrdeset i tri osobe su povrijeđene, saopćilo je ministarstvo zdravstva, u požaru u oblasti Mangaf južno od grada Kuvajta koju je gusto naseljen migrantskim radnicima.

- Nažalost, primili smo dojavu o požaru u šest sati ujutru u oblasti Mangaf - kazao je general-major Eid Al-Owaihan, načelnik Općeg odjela za kriminalističke dokaze ministarstva unutrašnjih poslova.

Na snimcima se vidi crna fasada šestospratnice u kojoj je bilo 196 radnika, sudeći po informacijama koje je ministru dao njihov poslodavac.

Kuvajt bogat naftom ima veliki broj stranih radnika, mnogi od njih iz južne i jugoistočne Azije, a uglavnom rade u građevinarstvu ili uslužnim djelatnostima.

Prema izvoru iz Opće vatrogasne službe, stradali su se ugušili od dima koji se uzdizao nakon što je požar izbio u prizemlju.

Forenzički timovi rade na licu mjesta i do sada su identifikovali tri tijela, kazao je Owaihan.

Nacionalnost žrtava nije objavljena, ali je indijski ambasador za AFP kazao da je u bolnici i da obilazi preživjele.

Indijski ministar vanjskih poslova S. Jaishankar objavio je na platformi X da je "duboko šokiran viješću" i izrazio "najdublje saučešće porodicama onih koji su tragično izgubili živote".

- Vlasnik zgrade priveden je u istrazi o potencijalnom nemaru - kazao je ministar unutrašnjih poslova Sheikh Fahd Al-Yousef dok je obilazio mjesto nesreće.

Sve nekretnine za koje se utvrdi da ne ispunjavaju sigurnosne propise bit će odmah evakuisane, upozorio je.

- Radit ćemo na rješavanju pitanja prenatrpanosti i zanemarivanja radne snage. Zadržat ćemo vlasnika nekretnine u kojoj je izbio požar do okončanja zakonskih procedura - izjavio je ministar.

U 2009. godini, 57 osoba je kada je Kuvajćanka, očigledno tražeći osvetu, zapalila šator na svadbenoj zabavi kada se njen muž vjenčao drugom ženom.

Nusra al-Enezi je bacila benzin na šator i zapalila ga dok su ljudi slavili unutra. Obješena je 2017. godine zbog zločina, među čijim žrtvama je bilo mnogo žena i djece, podsjeća AFP.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo