12.06.2024 / 15:57 Politika - MVP BiH

Ambasador BiH u Keniji Sabit Subašić predao akreditivna pisma predsjedniku Williamu Samoei Rutu

Nerezidentni ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Keniji sa sjedištem u Kairu Sabit Subašić je 12. juna 2024. godine predao akreditivna pisma predsjedniku Williamu Samoei Rutu.

Nakon što je vojni orkestar uz prisustvo vojne ceremonijalne jedinice intonirao himnu Bosne i Hercegovine, ambasador Subasic je u svom govoru prije predaje akreditivnih pisama naglasio da se bliski odnosi dviju država razvijaju još iz vremena bivše Jugoslavije u kojoj je Bosna i Hercegovina bila centralna republika. Ambasador je napomenuo da su u Keniji ostavile snažan pečat kompanije iz BiH, kao što su Energoinvest i GP Put, kompanije koja se ovdje i danas pominju kao primjer kvalitetnih izvođača radova.

Ambasador Subašić se i nakon završetka formalne ceremonije predaje akreditivnih pisama zadržao sa predsjednikom Williamom Samoei Rutom u veoma prijatnom razgovoru. Ambasador je podsjetio da je Predsjedništvo BiH donijelo odluku o otvaranju Ambasade BiH u Najrobiju, što je predsjednik Kenije primio sa zapaženim zadovoljstvom. Predsjednik Samoei Ruto je iskazao spremnost da posjeti BiH.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo