12.06.2024 / 15:37 Svijet - Jerusalem

Izrael potvrdio ubistvo visokog zapovjednika Hebollaha u južom Libanu

Izrael potvrdio ubistvo visokog zapovjednika Hebollaha u južom Libanu
Foto: IDF / FB, arhiv

Izraelska vojska potvrdila je u srijedu da je u zračnom napadu u utorak ubila visokog zapovjednika Hezbollaha, Samija Taleba Abdullaha, u južnom Libanu.

- U sklopu napada eliminiran je Sami Taleb Abdulah, komandant Nasr jedinice u Hezbollahu - navodi se u saopćenju vojske, uz napomenu da je on "jedan od najviših zapovjednika Hezbollaha u južnom Libanu".

Vojska je objavila video snimak napada na kome se vidi bombardovanje zgrade koja je, kako se navodi, bila komandni i kontrolni centar Hezbollaha u gradu Jouaiya u okrugu Tire.

Centar je korišten za usmjeravanje napada iz jugoistočnog Libana na Izrael, a 55-godišnji Abdullah, poznat u Hezbolahu kao Hajj Abu Taleb, bio je komandant, sudeći po izraelskoj vojsci.

Libanski TV kanal Al-Jadeed potvrdio je pogibiju Abdullaha, dodajući da su još tri osobe ubijene, a da ih je deset povrijeđeno tokom napada.

Hezbollah je objavio u srijedu ujutro da je pokrenuo uzvratne napade pomoću raketa, dronova i projektila na vojne lokacije na sjeveru Izraela. Prema izraelskoj vojsci, najmanje 170 projektila ispaljeno je iz Libana prema Izraelu.

Snage Izraela i Hezbollaha razmjenjuju vatru duž libansko-izraelske granice od 8. oktobra 2023. godine, prenosi Xinhua.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo