12.06.2024 / 13:58 Svijet - Mađarski premijer

Orban: Podršku Ukrajini nećemo blokirati, ali ni učestvovati u njoj

Orban: Podršku Ukrajini nećemo blokirati, ali ni učestvovati u njoj
Foto: Politico
Mađarska neće blokirati odluke NATO-a o podršci Ukrajini, ali u njima neće učestvovati, poručio je danas mađarski premijer Viktor Orban tokom posjete glavnog sekretara Saveza Jensa Stoltenberga Budimpešti.

Mađarska se spori s državama članicama NATO-a zbog toga što Orban njeguje bliske odnose s Rusijom i ne želi slati oružje Ukrajini. Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto prošli je mjesec ocijenio da su planovi da se pomaže Ukrajini "luda misija".

"Mađarska je danas jasno rekla da neće blokirati odluke NATO-a koje, iako se razlikuju od naše racionalne procjene situacije, dijeli i zagovara ostatak Saveza", rekao je Orban na konferenciji za novinare.

Orban je rekao da je dobio garanciju od Stoltenberga da Mađarska neće morati davati novac za Ukrajinu, niti slati svoje vojnike.

Zapadne zemlje razmatraju mogućnost uvježbavanja vojnika u Ukrajini, ali NATO naglašava da se ne želi direktno miješati u sukob.

Budimpešta je već prije blokirala pomoć Ukrajini, a tenzije su uzavrele na nedavnom sastanku ministara vanjskih poslova EU.

Stoltenergova posjeta Budimpešti dolazi dan nakon samita čelnika država istočnog krila NATO-a u Rigi. Mađarska nije bila prisutna.

Sastanak je bio dio priprema za samit NATO-a u Washingtonu u julu na kojem se očekuje dogovor o 40 milijardi eura godišnje pomoći Ukrajini.

"Premijer i ja danas smo dogovorili da Mađarska neće blokirati druge saveznike da se dogovore o finansijskoj pomoći Ukrajini i vodećoj ulozi NATO-a u koordiniaciji pomoći Ukrajini", rekao je Stoltenberg i dodao:

"Siguran sam da ćemo, kada se čelnici NATO-a sastanu u Washingtonu, moći finalizirati dogovor o tim pitanjima".


(Vijesti.ba)

Izdvajamo