11.06.2024 / 08:16 Svijet - Zvanični podaci

Porasla cijena stanova u Izraelu zbog rata u Gazi

Porasla cijena stanova u Izraelu zbog rata u Gazi
Foto: Flash90

Prema podacima Izraelskog zavoda za statistiku, koje su prenijele izraelske ekonomske novine Globes, rat u Gazi doveo je do povećanja cijena stanova u Izraelu za 3,6 posto između novembra 2023. i marta 2024. godine, nakon pada od 2,5 posto u deset mjeseci koji su prethodili ovom periodu.

Prosječna cijena stana u Izraelu u prvom tromjesečju 2024. dostigla je 2,23 miliona šekela (539.000 dolara), nakon pada cijena koje je pogodilo tržište u prva tri tromjesečja 2023. godine.

Broj transakcija stambenih nekretnina u prva tri kvartala 2023. iznosio je oko 6.000 stanova mjesečno, prema podacima Izraelskog centralnog zavoda za statistiku, što je nizak nivo kojem Izrael nije svjedočio u posljednih 20 godina najmanje.

Smanjenu potražnju za novim stanovima zaustavile su ponude koje su investitori nudili od kako je interesovanje za njima počelo da raste, dok je kupovina starih stanova nastavila da se smanjuje, a cijene novih stanova da se povećavaju.

Prema navodima u novinama, ako je prosječna cijena novog stana u prvom kvartalu 2023. iznosila 2,07 miliona šekela (550.000 dolara), onda je u drugom i trećem kvartalu premašila 2,1 milion šekela (558.000 dolara).

Novine ističu da se od novembra 2023. godine sve promijenilo, pa i prosječne cijene stanova, te se jasno pokazalo da taj trend nisu promijenile ponude, već rat u Gazi, prenosi Aljazzera.

Rat u Gazi je direktno doprinio da udio kupljenih novih stanova trenutno dostiže oko polovinu ukupnih transakcija na tržištu, i to po prvi put od pandemije Covid-19 2020. godine, kada je motivacija za kupovinu novih stanova bila zbog potrebe za radom od kuće i dodatnim prostorom. Potrebni su bili veći i prostraniji stanovi koji bi olakšali boravak kod kuće tokom dužih perioda izolacije.

Tokom rata, potreba za sigurnim skloništem u domovima značajno je porasla, i to samo za novim i polovnim stanovima izgrađenim u posljednjih 20 godina, jer su stambeni objekti izgrađeni 1990-ih godina bili manjih dimenzija i nesigurni.

Broj kupljenih novih stanova u prvom kvartalu ove godine je skočio 40 posto, dok je broj kupljenih starih stanova povećan za samo šest posto.

Ovo odražava potražnju kupaca stanova za stanovima koji su relativno nedavno izgrađeni te sve veće poteškoće sa kojima se vlasnici starih stanova suočavaju pri njihovoj prodaji.

Predsjednik Izraelskog udruženja građevinara Raul Srugo nedavno je rekao Odboru za finansije Knesseta da postoji kašnjenje od šest mjeseci u predaji novih stanova jer Vlada nije u stanju da napravi efikasna rješenja za dovođenje stranih radnika kako bi se osiguralo da se ne povećava zaostatak s poslovima u skorijoj budućnosti te da kupci novih stanova imaju jasniju predstavu kada će im stan biti završen.

Izrael je zabranio ulazak palestinskim građevinskim radnicima otkako je počeo rat u Pojasu Gaze 7. oktobra prošle godine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo