10.06.2024 / 23:51 Svijet - Kao odgovor

Poljska vlada odobrila tampon zonu na granici s Bjelorusijom

Poljska vlada odobrila tampon zonu na granici s Bjelorusijom
Foto: Ilustracija
Poljska je odlučila izgraditi tampon zonu na granici s Bjelorusijom.

Na sastanku u Bialystoku na istoku zemlje, vlada premijera Donalda Tuska naredila je ministarstvu unutrašnjih poslova da započne proces izgradnje tampon zone.

Time se želi otežati ilegalno krijumčarenje migranata preko poljsko-bjeloruske granice i poboljšati radni uslovi za čuvare granice, vojsku i policiju.

Tampon zona će vjerovatno biti široka 200 metara, ali na nekim mjestima će biti puno šira, do dva kilometra. Evropska unija i NATO članica Poljska ima granicu sa Bjelorusijom koja je duga oko 400 kilometara.

Mjera je reakcija na nedavni fatalni napad nožem na poljskog vojnika na graničnoj ogradi. Vojska kaže da je vojnik napadnut sa bjeloruske strane krajem maja. Ozbiljno je povrijeđen i na kraju je podlegao ranama, piše HRT.

Poljski predsjednik Andrzej Duda rekao je danas da će se uložiti svi napori u to da se uhvati i kazni napadač. Novinska agencija PAP izvijestila je da je Tusk također najavio opuštanje pravnih regulativa po pitanju korištenja vatrenog oružja sigurnosnih snaga.

Poljska i EU optužuju bjeloruskog čelnika Aleksandra Lukašenka da organizovano dovozi migrante iz kriznih regija na vanjske granice EU-a kako bi radio pritisak na Zapad.

Tokom ljeta 2022. godine, Poljska je osigurala granicu s Bjelorusijom sa 5.5 metara visokom žičanom ogradom i elektroničkim nadzornim sistemom.

Uprkos izgradnji graničnih konstrukcija, migranti nastavljaju ilegalno prelaziti vanjsku granicu EU-a na dnevnoj bazi.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo