7°C
Mostar 14°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

11.06.2024 / 06:00 Svijet - Polovina iz Evrope

Skoro 90 država i organizacija dolazi na mirovni samit o Ukrajini u Švicarskoj

Skoro 90 država i organizacija dolazi na mirovni samit o Ukrajini u Švicarskoj
Foto: QNA
Skoro 90 zemalja i organizacija, od kojih polovina iz Evrope, potvrdilo je učešće na mirovnom samitu o Ukrajini u organizaciji Švicarske tokom vikenda, saopćila je švicarska predsjednica u ponedjeljak. Međutim, Rusije tu neće biti.

Moskva nije pozvana, ali tvrdi da ionako ne bi prisustvovala jer je konferencija zasnovana na mirovnim prijedlozima ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog koje Rusija odbacuje.

Predsjednica Švicarske Viola Amherd izjavila je novinarima u glavnom gradu Švicarske, Bernu, da će samit, u subotu i nedjelju, imati za cilj stvaranje mape puta ka mogućem miru skoro 28 mjeseci nakon što su ruske snage napale Ukrajinu i rata koji se nastavlja.

- Ovdje nije riječ o propagandi. Ovdje se radi o osnovi humanitarne pomoći koju pruža Švicarska, a koja se temelji na podsticanju mira i pružanju platforme za pokretanje dijaloga - kazala je Amherd.

Švicarska predsjednica izjavila da će većina učesnika biti najviši čelnici zemalja, pri čemu će otprilike polovina biti zastupljena na nivou šefa države ili vlade, a “nekolicina" iz organizacija poput Ujedinjenih nacija.

Očekuje se da će francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemački kancelar Olaf Scholz prisustvovati samitu u odmaralištu Bürgenstock, s pogledom na jezero Lucerne u selu Obbürgen.

Američka potpredsjednica Kamala Harris učestvovat će u ime Sjedinjenih Država. Savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Joea Bidena, Jake Sullivan, pridružit će se Harris kao dio američke delegacije.

Poslano je skoro 160 pozivnica, i Amherd je kazala da nije "razočarenje" za švajcarsku vladu što je manje od stotinu do sada najavilo učešće u prvoj fazi mirovnog procesa.

Švicarske vlasti saopćile su da se konačna lista učesnika očekuje do petka, ali ključne zemlje u razvoju poput Turske, Južne Afrike i Brazila nisu navele da li će prisustvovati. Indija će, kako je saopćila, učestvovati, ali nije jasno na kom nivou, prenosi AP.


(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo