10.06.2024 / 09:17 Svijet - Bez zadrške

Premijer Bavarske traži vanredne izbore u Njemačkoj

Premijer Bavarske traži vanredne izbore u Njemačkoj
Foto: dpa

Premijer njemačke savezne države Bavarske i lider Kršćansko-socijalne unije (CSU) Markus Soeder pozvao je na vanredne izbore u Njemačkoj.

On je to uradio nakon što su tri stranke vladajuće koalicije, Socijaldemokratska partija (SPD), stranka Zelenih i Slobodna demokratska partija (FDP), pretrpjele velike gubitke na jučerašnjim izborima za Evropski parlament, prenosi Tanjug, pozivajući se na Politico.

"Činjenica je da je koalicijska Vlada nadglasana i Olaf Scholz mora raspisati nove izbore, kao (što je uradio predsjednik Francuske Emmanuel Macron", rekao je.

Soeder je snažan učinak na izborima desničarske Alternative za Nemačku (AFD) pripisao nedavnom ubistvu policajca u Manheimu.

"Konačno mora doći do promjene politike azila u Njemačkoj kako bi se AFD smanjio i kako bi demokratske stranke ponovno dobile više glasova", rekao je čelnik Bavarske.

Historijski minimum kancelarovog SDP-a
Prema prvim preliminarnim rezultatima, u Njemačkoj je konzervativni savez Kršćansko-demokratske unije i Kršćansko-socijalne unije (CDU-CSU) osvojio najveći broj glasova na izborima za Evropski parlament – 29,5 posto.

Krajnje desničarska stranka Alternativa za Njemačku (AfD) završila je na drugom mjestu sa 16,5 posto, što je za 5,5 procenata više u odnosu na ​​2019. godinu.

Socijaldemokratska partija (SPD) kancelara Scholza zauzela je treće mjesto sa 14 posto, a ako se rezultat održi, to će biti historijski minimum za stranku.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo