09.06.2024 / 07:15 Fudbal - Gostovanje u Empoliju

Zmajevi večeras protiv Italije

Zmajevi večeras protiv Italije
Foto: NFSBiH
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras će gostovanjem Italiji (20:45) zaključiti prvo okupljanje pod novim selektorom Sergejom Barbarezom i njegovim stručnim štabom.

Selektor Barbarez ni večeras neće moći da računa na brojne igrače. Poslije Engleske otpali su kapiten Edin Džeko, Stjepan Radeljić i Nikola Vasilj.

"Imali smo par dana da razmislimo o svemu nakon Engleske, a što je najvažnije imali smo svoj mir ovdje. Izgubili smo dva igrača zbog povreda, ali imamo dovoljan broj ratnika u timu. Suvišno je trošiti riječi o kvalitetima italijanske reprezentacije. Jedna atraktivna ekipa koja će sigurno pokušati u posljednjoj provjeri pred Evropsko prvenstvo da odigra najbolje što može, a mi ćemo se potruditi da budemo dostojan protivnik", rekao je između ostalog selektor Sergej Barbarez.

Ermedin Demirović rekao je da su imali dosta vremena da analiziraju utakmicu protiv Engleske.

"Za nas je važno da smo kao ekipa zajedno proveli ovih nekoliko dana i iskoristili ovaj UEFA termin da stvorimo nešto veće nego što smo imali do sada. Italija je jedna od najboljih evropskih reprezentacija i aktuelni evropski prvak. Tako da su oni u sutrašnjem meču favoriti, ali to je možda i dobro za nas da pokažemo sve što znamo i da napravimo dobar rezultat. Mi nismo ovdje došli turistički, pokušaćemo da odigramo najbolje što znamo".

Utakmica Italija i Bosna i Hercegovina biće šesti međusobni duel ove dvije reprezentacije.

Jednom smo mi slavili, jednom remizirali, a tri puta izgubili.

Sa Prosinečkim na čelu smo vodili pa izgubili 2019. godine u kvalifikacijama za EURO, završeno je 2:1.

Godinu poslije sa Bajevićem kao selektorom u Ligi Nacija igrali smo 1:1. I tada smo prvi poveli.

Posebno se pamti utakmica iz 1996. godine kada je Italija odlučila cijelom svijetu pokazati kako je sigurno igrati fudbal u Bosni i Hercegovini.

Došli su u novembru 1996. godine kao finalisti svjetskog prvenstva u Sarajevo i odigrali prijateljski susret na Koševu.

Do tada je BiH bila primorana igrati utakmice van svojih granica, no gestom Italije cijeli svijet je prihvatio da naša reprezentacija svoje utakmice igra na svom teritoriju.


Liga Nacija 18.11.2020 BiH – Italija 0:2

Liga Nacija 04.09.2020. Italija – BiH 1:1

Euro kvalif. 15.11.2019. BiH – Italija 0:3

Euro kvalif. 11.06.2019. Italija – BIH 2:1

Prijateljska 06.11.1996. BiH – Italija 2:1


(Vijesti.ba)

Izdvajamo