08.06.2024 / 21:31 Fudbal - Sjajna utakmica

Hrvatska savladala Portugal u Lisabonu

Hrvatska savladala Portugal u Lisabonu
Foto: Agencije
Hrvatska je u posljednjoj pripremnoj utakmici uoči Evropskog prvenstva pobijedila Portugal u Lisabonu 2:1.

Strijelci za prvu pobjedu Hrvatske nad Portugalom u historiji bili su Luka Modrić iz penala te Ante Budimir. Za domaće je pogodio Diogo Jota.

Bila je to sjajna utakmica ekipe Zlatka Dalića, koji je iznenadio početnim sastavom. Pomalo neočekivano je priliku na stoperskoj poziciji uz Josipa Šutala dobio Marin Pongračić, dok su Bruno Petković i Ivan Perišić ostali na klupi.

Početak utakmice bio je idealan za Hrvatsku te je već u osmoj minuti povela iz penala. Izborio ga je Mateo Kovačić tako što je iskoristio neopreznost Vitinhe i oteo mu loptu u 16 metara, a domaći veznjak ga je srušio i skrivio penal. Siguran realizator bio je Luka Modrić, koji je neodbranjivo pogodio za vodstvo Hrvatske od 1:0.

Portugal je u prvom dijelu imao prednost u posjedu lopte, ali iz njega je teško stvarao prilike protiv čvrste hrvatske odbrane. Najozbiljniju šansu domaći su imali u 17. minuti, kada je Bernardo Silva izbio sam pred Dominika Livakovića, ali u posljednji tren se ukazao Joško Gvardiol i odbio loptu ispred svog klupskog saigrača.

S druge strane, Hrvatska je bila znatno opasnija. U nekoliko navrata blokirani su udarci Gvardiola i Andreja Kramarića, dok je Lovru Majera zaustavio portugalski golman Diogo Costa. Najveću priliku za povećanje prednosti Hrvatska je, pak, propustila u 43. minuti. Kramarićev šut nakon povratnog dodavanja Gvardiola odbranio je Costa, da bi odbijenu loptu Stanišić spustio za Antu Budimira, koji je glavom s peterca pucao pored gola.

Portugalci su na samom startu drugog poluvremena stigli do izjednačenja. Lijepo su kombinovali po desnoj strani, a Nelson Semedo je preciznim dodavanjem pronašao Dioga Jotu, koji iz velike blizine nije imao težak zadatak zabiti za 1:1.

Ipak, Hrvatska je ekspresno odgovorila. Tek što je ušao u igru, Mario Pašalić silovito je pucao s nešto više od 16 metara. Costa je uz pomoć prečke zaustavio njegov udarac, ali na odbijenoj lopti prvi je bio Budimir, koji je glavom vratio prednost Hrvatskoj.

Nakon toga je Portugal opet pokušavao stvarati prilike iz posjeda, ali odbrana Hrvatske i dalje je bila na nivou. Opasno je bilo u 68. minuti, kada je udarac Vitinhe izvana od bloka promijenio smjer, što je otežalo posao Livakoviću, ali hrvatski golman ipak je uspio sačuvati svoju mrežu.

Priliku za riješiti utakmicu Hrvatska je imala u 82. minuti nakon vrlo lijepe akcije u kojoj je Bruno Petković izbacio Luku Sučića jedan-na-jedan s Costom. Mladom hrvatskom veznjaku ipak je nedostajalo malo koncentracije u završnici pa mu je golman Portugala odbranio šut. Domaći su slavlje Hrvatske zamalo pokvarili u 92. minuti, kada je Ruben Dias uputio udarac iz gužve za šest-sedam metara, ali izvrsno je reagovao Livaković i tako osigurao pobjedu, piše Index.hr.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo