07.06.2024 / 18:15 Svijet - Kijev

Ukrajina pristala na dvogodišnje zamrzavanje plaćanja međunarodnih obveznica

Ukrajina pristala na dvogodišnje zamrzavanje plaćanja međunarodnih obveznica
Foto: X

Ukrajina je pristala na dvogodišnje zamrzavanje plaćanja svojih međunarodnih obveznica u ranim danima ruske invazije punog obima u februaru 2022.

Kijev želi zadržati pristup međunarodnim tržištima i želi da se dogovori o novom sporazumu prije nego što zamrzavanje završi u augustu.

- Trenutno pregovaramo o restrukturiranju s kreditorima i, između ostalog, to uključuje i djelomični otpis dugova - izjavio je ministar finansija Ilja Marčenko tokom sastanka s poslanicima u parlamentu, prenosi novinska agencija Interfax-Ukrajina.

Odgovarajući na pitanja poslanika, Marčenko je kazao da će više detalja o pregovorima o restrukturiranju biti objavljeno u bliskoj budućnosti.

Rat s Rusijom traje već treću godinu i ukrajinska vlada u velikoj mjeri se oslanja na stranu finansijsku pomoć kako bi mogla finansirati svoja socijalna i humanitarna plaćanja. Najveći dio državnih prihoda Ukrajine otpada na napore odbrane.

Državne dolarske obveznice Ukrajine malo su se promijenile, a one koje dospijevaju između 2027. i 2034. trgovale su se na veoma teškim nivoima između 27 centi i 31 cent za dolar, što ukazuje na to da se cijene na tržištu otpisuju, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo