07.06.2024 / 17:00 Svijet - Kremlj

Rusija optužuje Ameriku za smrt civila, a Macrona za rast napetosti

Rusija optužuje Ameriku za smrt civila, a Macrona za rast napetosti
Foto: X / Ilustracija

Rusija je pojačala svoju retoriku protiv Zapada, okrivljujući Sjedinjene Američke Države da je Ukrajina navodno upotrijebila američko oružje protiv civila na svom tlu, te optužujući Francusku za raspirivanje napetosti širom Evrope.

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije Marija Zaharova izjavila je u petak da odluka SAD-a prošle sedmice za davanje zelenog svjetla Ukrajini da koristi američko oružje na ciljeve u Rusiji predstavlja “priznanje … o ubistvu djece i žena u regiji Belgorod”.

Američki državni sekretar Antony Blinken potvrdio je 31. maja da je predsjednik Joe Biden prvi put odobrio Ukrajini da upotrijebi oružje kako bi mogla odbraniti svoju sjeveroistočnu regiju Harkiv koja se nalazi u blizini ruskog Belgoroda. Washington i dalje zabranjuje Ukrajini da puca iz američkog oružja dublje u Rusiju.

U svojim komentarima, Zaharova je rekla kako su se navodni udari dogodili prošle sedmice u regiji Belgorod.

“Fragmenti [raketa] HIMARS poslužit će kao direktni dokaz”, rekla je novinarima, ne iznoseći slike fragmenata rakete niti govoreći koliko je ljudi ubijeno u navodnom incidentu.

Njene tvrdnje nije bilo moguće nezavisno provjeriti, a Ukrajina i SAD to još nisu komentirali.

Peskov: Macronove provokacije

Također u petak, državna novinska agencija RIA Novosti objavila je kako je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov optužio francuskog predsjednika Emmanuela Macrona za raspirivanje napetosti širom Evrope nakon što je u četvrtak obećao prebaciti borbene avione Mirage u Ukrajinu i pomoći u obuci ukrajinskih pilota.

“Macron pokazuje apsolutnu podršku režimu u Kijevu i izjavljuje spremnost za direktno učešće Francuske u vojnom sukobu”, rekao je Peskov na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu. “Smatramo da su ove izjave vrlo, vrlo provokativne, potpiruju napetosti na kontinentu i ne vode ničemu pozitivnom.”

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je posljednjih sedmica da Zapad riskira globalni sukob ako se dublje angažira u ukrajinski rat. U razgovoru sa stranim urednicima u srijedu, nagovijestio je mogućnost pojačanih napetosti – pa čak i “asimetričnih” vojnih koraka – ako zapadne države poput Njemačke i SAD-a opskrbe Ukrajinu oružjem koje se koristi na ruskom tlu.

Objasnio je da bi upotreba određenog oružja, uključujući korištenje napredne raketne tehnologije, bila jednaka učešću Rusije u ratu s Ukrajinom. “To bi označilo njihovu direktnu uključenost u rat protiv Ruske Federacije, a mi zadržavamo pravo postupiti na isti način”, rekao je.

Kontinent u ratu

U međuvremenu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u petak je zahvalio Francuskoj na podršci i rekao kako se nada da će uskoro vidjeti francuske avione na ukrajinskom nebu, nakon Macronovog obećanja.

Govoreći u Parlamentu Francuske, nakon što je prethodnog dana prisustvovao obilježavanju Dana D u toj državi, Zelenski je rekao da je Evropa kontinent u ratu i upozorio da bi se ruska agresija mogla preliti preko granica njegove države.

“Živimo u vremenu kada Evropa više nije kontinent mira, nažalost”, rekao je Zelenski u obraćanju francuskim zastupnicima. “Ponovo, evropski gradovi se uništavaju, a sela spaljuju”, govoreći o ruskom bombardiranju Ukrajine.

“Ovo je sada protiv Ukrajine. Ali to sutra može biti usmjereno na druge države, a mi već jasno vidimo smjer agresije – baltičke države, Poljska, Balkan”, dodao je.

Čak ni Evropa nije bila dovoljna, ustvrdio je Zelenski, ukazujući na ruske vojne akcije u Siriji i sve veći trag Moskve u regiji Sahel u Africi.

Ukrajinski predsjednik rekao je da se svijet previše “boji” da bi nasilno odgovorio Putinu i kako se nada da bi samit, čiji je domaćin Švicarska ovog mjeseca o uspostavljanju mira u Ukrajini, mogao ubrzati pravedno okončanje sukoba.

Napadi dronovima

Njegovi su komentari uslijedili dok su se borbe nastavile u ratu koji je započeo februara 2022. godine kada je Rusija pokrenula potpunu invaziju na susjednu Ukrajinu.

Ukrajinska ratna avijacija objavila je na Telegramu da su moskovske snage ispalile 53 borbena drona i pet krstarećih projektila na Ukrajinu, rekavši da je protuzračna odbrana oborila sve osim pet dronova.

Ukrajinski zvaničnici također su rekli da su napadi dronovima tokom noći napravili štetu u Kijevu, uzrokujući požar u industrijskom postrojenju u blizini glavnog grada. Pogođen je i grad Odesa te drugi dijelovi Ukrajine.

U Rusiji, guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov rekao je da je žena ubijena u napadu ukrajinskog drona koji je pogodio automobil u kojem je putovala sa svojim roditeljima.

A u gradu Luganjsk, na istoku Ukrajine koji je pod kontrolom Rusije, rusko Ministarstvo odbrane optužilo je ukrajinske snage da su ispalile pet projektila ATACMS koje je isporučio SAD u napadu za koji je rečeno da je ranilo 20 ljudi, uključujući djecu.

Ministarstvo je u saopćenju navelo kako su četiri od pet projektila oboreni sistemima PZO, ali da je jedan od projektila oštetio dva stambena bloka, što je navodno bilo namjerno.

Iz Ukrajine nije bilo neposrednih komentara o navodnim napadima, prenosi Aljazzera.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo