07.06.2024 / 16:19 Svijet - Privremeni mol

Popravljeno pristanište: Američka vojska nastavlja humanitarne operacije u Gazi

Popravljeno pristanište: Američka vojska nastavlja humanitarne operacije u Gazi
Foto: Maxar Technologies

Privremeni mol američke vojske kod obale Gaze popravljen je i ponovo spojen na plažu u petak ujutro, nakon što se raspao i pretrpio štetu u jakom moru prošle sedmice, rekao je u petak zamjenik komandanta američke Centralne komande.

“Veoma mi je drago što mogu objaviti da su ranije jutros, u Gazi, američke snage uspješno pričvrstile privremeni mol na plažu Gaze. Inženjeri izraelskih odbrambenih snaga pružili su svu neophodnu podršku kako bi se osiguralo sigurno postavljanje pristaništa na plažu”, rekao je viceadm. Brad Cooper novinarima u petak. “Politika bez američkih čizama na terenu ostaje na snazi. Očekujemo nastavak isporuke humanitarne pomoći s mora u narednim danima.”

Ranije u petak, američki odbrambeni zvaničnik je rekao da se očekuje da će mol, koji je izgradila američka vojska za transport pomoći u Gazu, nastaviti s radom u petak, a distribucija pomoći će se nastaviti sljedećeg dana, pod pretpostavkom da sve ide po planu.

Pristanište se raspalilo i pretrpjelo štetu u jakom moru prošle sedmice, što je veliki udarac naporima koje predvode Amerikanci da se stvori pomorski koridor za humanitarne zalihe u ratom razorenoj enklavi.

Pristanište je rezultat višemjesečnog rada američkih zvaničnika koji pokušavaju pronaći način da dovedu pomoć u Gazu, osim da je ispuste iz aviona ili transportuju kamionom preko graničnih punktova. Iako je bio u funkciji samo oko sedmicu dana, pristanište je pomoglo u isporuci nekih 1.000 metričkih tona pomoći u Gazu prije nego što se raspao, prenosi CNN.

Privremeni pristanište, nazvano Zajednička logistika preko obale (JLOTS), zahtijeva vrlo dobre morske uslove za rad. Koštao je 320 miliona dolara i počeo je sa radom tek 17. maja.

Sistem JLOTS sastoji se od dva dijela: plutajućeg pristaništa gdje će se pošiljke istovariti i nasipa za prijenos pošiljaka do distributivnog mjesta u Gazi.

Šteta prošle sedmice nastala je nakon značajnih prepreka na rutama distribucije, uključujući Hamasove bespilotne letjelice i pljačke koje su odgodile isporuke. Kao rezultat toga, američka vojska je morala pomoći USAID-u da smisli alternativne, sigurnije rute za kamione koji napuštaju zonu na plaži blizu pristaništa i putuju do skladišta.

Prije toga, SAD su se suočile s brojnim izazovima s pristaništem, uključujući planiranje oko izraelskih operacija u Rafi; utvrđivanje ko će transportovati pomoć sa pristaništa u Gazu; i logističkih izazova kao što su more i vremenski uslovi.

Izgradnja pristaništa nastala je kako se humanitarna situacija u Gazi pogoršava i broj poginulih u izraelskom bombardovanju raste. U Gazi se cijelo stanovništvo suočilo s nesigurnošću oko hrane.

Sjedinjene Američke Države ispustile su više humanitarne pomoći u Gazu u partnerstvu s kraljevskim jordanskim ratnim zrakoplovstvom.

Američki zvaničnici su ranije rekli za CNN da će američka vojska vjerovatno upravljati molom najmanje tri mjeseca, ali je krajnji cilj da se on pretvori u komercijalnu operaciju s punim radnim vremenom koju mogu koristiti druge zemlje i nevladine organizacije.

Izdvajamo