06.06.2024 / 20:55 Tenis - Pariz

Poznata i druga finalistica Roland Garrosa

Poznata i druga finalistica Roland Garrosa

Jasmine Paolini će igrati protiv Ige Swiatek u finalu Otvorenog prvenstva Francuske nakon što je 12. nositeljica iz Italije prekinula niz 17-godišnje ruske senzacije Mirre Andreeve u polufinalu u četvrtak, pobijedivši sa 6-3, 6-1.

Paolini se plasirala u svoje prvo Grand Slam finale sa 28 godina. Nikada nije prošla dalje od drugog kola velikih turnira prije početka ove godine.

Petnaesta teniserka svijeta pobijedila je u ukupno četiri meča u 16 Grand Slam nastupa prije nego što je u januaru prošla u četvrto kolo Australian Opena.

Sada je jedna pobeda dijeli od nevjerovatne titule na Roland Garrosu dok pokušava da sustige sunarodnicu Francescu Schiavone, koja je osvojila French Open 2010. Paolini je također zagarantirano da će ući po prvi put među prvih 10.

- Naužila sam nešto kasnije od ostalih igračica da je sanjati najvažnija stvar u sportu i životu - rekla je Paolini.

- Sretna sam što sam mogla da sanjam ovaj trenutak. Ne znam šta da kažem, tako sam emotivna - rekla je ona.

Andreeva je postala najmlađa Grand Slam polufinalistkinja u 27 godina šokantnom pobjedom nad drugom nositeljicom Arynom Sabalenkom u posljednjih osam.

Ali njen pokušaj da bude okrunjena kao najmlađa velika šampionka od Martine Hingis na US Openu 1997. je prekinut jer Andreeva nije bila u stanju da reprodukuje nivo na kojem je ugasila bolesnu Sabalenku.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo