05.06.2024 / 11:49 Svijet - Nakon izvještaja CNN

Izrael zatvara zloglasni logor u kojem su mučene stotine Palestinaca

Izrael zatvara zloglasni logor u kojem su mučene stotine Palestinaca
Foto: CNN

Izrael postupno ukida upotrebu pritvorskog logora Sde Teiman u izraelskoj pustinji Negev, rekao je državni tužilac u srijedu izraelskom Vrhovnom sudu tokom prvog saslušanja o objektu u kojem su stotine palestinskih zatvorenika iz Gaze držanih pod uslovima ekstremng zlostavljanja.

Državni tužilac Aner Helman rekao je sudu da je 700 zatvorenika premješteno u vojni objekat Ofer na okupiranoj Zapadnoj obali, a da će još 500 biti prebačeno u narednim sedmicama. U Sde Teimanu će ostati oko 200 zatvorenika, rekao je Helman, koji je dodao da će država dostaviti najnovije informacije o njihovom statusu u roku od tri dana, piše CNN.

Saslušanje je uslijedilo kao odgovor na peticiju Asocijacije za građanska prava u Izraelu (ACRI) i drugih grupa za ljudska prava, koje su se u velikoj mjeri oslanjale na CNN izvještavanje o improviziranom zatvoru kako bi se izjasnilo da se zatvori.

"Oni ne mogu zadržati ljude tamo, čak ni na kratko, čak ni samo 200, pa čak ni jednu sedmicu", rekao je ACRI-jev advokat Roni Pelli za CNN nakon saslušanja.

CNN-ova istraga, u kojoj su izraelski zviždači, kao i palestinski bivši zatvorenici i svjedoci opisali užasne uslove u objektu, uključujući kontinuirano stavljanje poveza na oči i lisice, izazvala je međunarodnu negodovanje.

Bijela kuća je navode navedene u izvještaju CNN-a nazvala "duboko zabrinjavajućim" i rekla da se obraća izraelskim zvaničnicima za odgovore. Njemačko Ministarstvo vanjskih poslova osudilo je prijavljene postupke i saopštilo da vodi kampanju da Međunarodni komitet Crvenog križa pristupi kampu i drugim zatvorima.

Nakon istrage CNN-a, specijalni izvjestilac Ujedinjenih naroda za mučenje i nezakonite borce, Alice Jill Edwards, pozvala je Izrael da istraži navode o mučenju i maltretiranju zatvorenih Palestinaca.

Prošle sedmice, načelnik štaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) general-pukovnik Herzi Halevi rekao je da je vojska pokrenula istragu o navodima o maltretiranju u Sde Teimanu, kao i u Anatotu i Oferu, dva druga vojna logora za Palestince iz Gaza. Komitet koji ima zadatak da ispita uslove palestinskih zatvorenika iz Gaze treba da dostavi svoje preporuke Haleviju ovog mjeseca.

CNN je 10. maja objavio istragu o Sde Teiman, vojnoj bazi u pustinji Negev koja je udvostručena kao pritvorski centar za Palestince zatvorene tokom izraelskog rata u Gazi koji je pokrenut nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra .

Tri izraelska zviždača izjavila su za CNN da su palestinski pritvorenici u ustanovi bili stalno vezani preko očiju i držani pod ekstremnim fizičkim ograničenjima. Doktori su zatvorenicima ponekad amputirali udove zbog povreda zadobijenih kontinuiranim vezanjem lisicama, rekao je jedan zviždač. Izveštaj se poklapa sa detaljima pisma čiji je autor doktor koji radi u Sde Teiman-u koje je Ha'aretz objavio u aprilu.

Prema izvještajima, logor udaljen oko 30 kilometara od granice Gaze podijeljen je na dva dijela: ograde u kojima se nalazi mnoštvo zatvorenika iz Gaze i poljska bolnica u kojoj se ranjenim zatvorenicima povezuju oči, vezuju za krevete, nose pelene i hrane se kroz slamku.

U odgovoru 20. maja na peticiju koju je predvodila grupa za ljudska prava Javni komitet protiv mučenja u Izraelu (PCATI), izraelska vlada je rekla da je spremna da „smanji broj zatvorenika koji se drže u vojnim objektima uopšte i u objektu Sde Teiman u posebno, s namjerom da se ovaj objekat koristi kao prihvat, ispitivanje i početno sortiranje, samo za kratkotrajno držanje zatvorenika.”

Odgovarajući na CNN-ov zahtjev za komentar na sve navode iznesene u svom izvještaju od 10. maja, izraelska vojska, poznata kao Izraelske odbrambene snage (IDF), je u saopćenju rekla: “IDF osigurava pravilno ponašanje prema pritvorenicima. Svaka tvrdnja o nedoličnom ponašanju vojnika IDF-a se ispituje i rješava u skladu s tim. U odgovarajućim slučajevima, MPCID (Odjel za kriminalističku istragu vojne policije) otvara istragu kada postoji sumnja na nedolično ponašanje koje opravdava takvu radnju.”

“Zatvorenicima se lisice stavljaju na osnovu nivoa rizika i zdravstvenog stanja. Slučajevi nezakonitog stavljanja lisica na ruke nadležnima nisu poznati.”

IDF nije direktno negirao navode o ljudima koji su bili skidani sa svoje odjeće ili držani u pelenama. Umjesto toga, izraelska vojska je rekla da se zatočenicima vraća njihova odjeća kada IDF utvrdi da ne predstavljaju nikakav sigurnosni rizik.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo