05.06.2024 / 10:25 Svijet - Sin predsjednika SAD

Tužioci na suđenju Hunteru Bidenu: Niko nije iznad zakona

Tužioci na suđenju Hunteru Bidenu: Niko nije iznad zakona
Foto: X

Tužioci na suđenju Hunteru Bidenu, prema optužnici za nelegalno posjedovanje oružja, rekli su poroti da je sin američkog predsjednika Joe Bidena bio “ovisnik o narkoticima koji je lagao popunjavajući formular da bi kupio pištolj” i poručili da “niko nije iznad zakona”.

Porotnici u Federalnom sudu u Delawareu čuli su uvodna izlaganja tužilaca i advokata odbrane, prije nego što je pozvan prvi svjedok, agent FBI-a.

Advokat odbrane rekao je poroti da će dokazi pokazati da Biden nije svjesno prekršio zakon.

Tužilac Sekretarijata za pravosuđe Derek Hines je u obraćanju poroti ispričao šta se dogodilo u oktobru 2018. godine kada je Hunter Biden kupio oružje, ali je lagao na formularu da ne koristi drogu, piše Glas Amerike, a prenosi Tanjug.

“To je bilo nelegalno zato što je koristio krek i bio ovisnik. Niko nije iznad zakona”, rekao je Hines.

Dodao je da je Hunter Biden pokušao kupiti drogu samo nekoliko dana nakon što je lagao na formularu, a udovici svog brata je rekao da čeka dilera.

“Nikome nije dozvoljeno da tako laže na federalnom formularu. Kada je optuženi popunjavao taj formular, znao je da je ovisnik”, rekao je Hines i dodao da tužioci ne moraju dokazati da je Hunter tog dana koristio drogu.

Porotnici su imali priliku čuti i audioizvode iz memoara Huntera, u kojima priča o povratku u Delaware u vrijeme kada je kupio pištolj i kako je počeo koristiti drogu poslije smrti brata Beua od raka 2015. godine.

Bidenov sin se izjasnio da nije kriv za tri tačke optužnice koja ga tereti da nije naveo da je ovisnik o nelegalnim narkoticima kada je kupio pištolj te da je oružje nezakonito posjedovao 11 dana.

“Hunter je kupio mali pištolj. U njemu nikada nije bilo metaka. Nikada ga nije koristio. Bacila ga je 11 dana kasnije osoba s kojom se u to vrijeme zabavljao. Samo 11 dana kasnije. I za to, tri krivična djela”, rekao je Bidenov advokat Abbe Lowell.

Sugerisao je da njegov klijent nije mislio da ima problema s drogom kada je kupio pištolj i da tužioci moraju dokazati da je svjesno prekršio zakon. Naveo je da je pitanje na formularu bilo je li Hunter trenutno ovisnik, a ne je li koristio drogu u prošlosti i dodao da njegov klijent nije imao “namjeru da obmanjuje”.

Hunter nije razgovarao s novinarima pred ulazak u sudnicu. Na suđenju su ga pratile prva dama Jill Biden i supruga.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo