04.06.2024 / 14:59 Svijet - Obimna anketa

Istraživanje: 60% američkih Jevreja podržava osnivanje palestinske države

Istraživanje: 60% američkih Jevreja podržava osnivanje palestinske države
Foto: Agencije

Oko 60 posto američkih Jevreja podržava uspostavljanje palestinske države, pokazalo je istraživanje jerusalemskog centra za javne poslove (Jerusalem Center For Public Affairs) prošle sedmice.

Istraživanje je pokazalo da su američki Jevreji pogođeni rastućim razlikama između njihove vlade i Izraela, te stoga dijele stavove koji se razlikuju od izraelske javnosti.

Oko 52% od 511 američkih Židova koje je Centar ispitao u vezi s tekućim sukobom između Izraela i Hamasa reklo je da podržavaju odluku američkog predsjednika Joea Bidena da potencijalno obustavi isporuke oružja Izraelu ako nastavi svoju ofanzivu na granici Rafah, kako stoji u izvještaju Jerusalem Center For Public Affairs.

Dr. Irwin J. Mansdorf, šef tima istraživača koji je sproveo istraživanje, rekao je da se oko 33% ispitanika slaže s optužbom da Izrael čini genocid u Gazi, uključujući 13% onih koji su izjavili da se potpuno slažu.

Napomenuo je da je nakon ulaska izraelske vojske u granično područje Rafah i Bidenove najave potencijalnog embarga na oružje ako Izrael nastavi ofanzivu na Rafah, Centar primijetio veliku aktivnost kako u medijima tako i na američkim ulicama.

Istraživanje uglavnom ima za cilj da istakne stavove američkih Jevreja o brojnim temama i kako su na njih možda uticali događaji u Izraelu, Gazi i Sjedinjenim Državama, rekao je Mansdorf.

Njegovi rezultati ukazuju na opći osjećaj strepnje i brige za budućnost američkog jevrejstva.

Uprkos značajnoj svijesti o složenoj situaciji, postoji primjetna sumnja i skepticizam prema Izraelu i postupcima njegove vlade koju predvodi premijer Benjamin Netanyahu.

Također, podrška Izraelu ostaje snažna, ali uslovna. Otprilike jedna četvrtina je navela bezuslovnu podršku, dok je druga četvrtina podržala Izrael, ali ne i trenutnu izraelsku vladu.

Mansdorf je objasnio da iako je trećina ispitanika povećala svoju podršku Izraelu kao rezultat propalestinskih demonstracija na univerzitetima, četvrtina je navela da je njihova podrška Izraelu opala.

U međuvremenu, 28% ispitanika izrazilo je veliku zabrinutost za svoju budućnost ili budućnost svoje porodice kao američkih Jevreja u svjetlu događaja koji se odvijaju u američkim kampusima. Nadalje, 13% je izrazilo malu zabrinutost, dok samo 8% nije izrazilo nikakvu zabrinutost.

Istraživanje je također rasvijetlilo stav američkih Jevreja prema predstojećim američkim izborima. U njemu se navodi da je 26% ispitanika reklo da su bliži Bidenu, dok je samo 13% reklo da bi se uzdržalo od glasanja. Uprkos embargu na oružje Izraelu, Biden je i dalje apsolutno ispred ostalih jevrejskih konkurenata u Sjedinjenim Državama, pokazalo je istraživanje.

Mansdorf je rekao da su američki Jevreji također zabrinuti zbog ličnih odnosa sa ne-Jevrejima, koji su se navodno pogoršali od početka antiizraelskih demonstracija u SAD.

Većina ispitanika je izjavila da su iskusili negativne uticaje u svojim odnosima sa nejevrejskim komšijama, prijateljima i kolegama kao rezultat rata i demonstracija.

Dok podrška rješenju dvije države za okončanje palestinsko-izraelskog sukoba opada među izraelskim javnim mnijenjem, podrška među američkim Jevrejima raste, pokazalo je istraživanje.

Rečeno je da 12% ispitanika podržava potpuno nezavisnu palestinsku državu bez ikakvih uslova, 24% podržava potpuno nezavisnu palestinsku državu koja mora priznati Izrael kao jevrejsku državu, dok 25% kaže da nezavisna država Palestinaca mora biti demilitarizirana i prihvatiti Izrael kao jevrejska država.

Zatim je pokazalo da 16% podržava konfederaciju između Izraela i palestinskog entiteta sa dogovorenim sigurnosnim aranžmanima, dok je 5% reklo da je protiv bilo kakvog oblika palestinske države.

Mansdorf je zaključio da istraživanje naglašava zajednicu koja se mijenja, koja se bori sa svojim tradicionalnim liberalnim vrijednostima i evoluirajućim perspektivama o Izraelu.

Iako je podrška Izraelu i dalje jaka, ona je sve uslovnija, što odražava promjenu u odnosu američkog jevrejstva prema trenutnoj izraelskoj vladi i širim sukobima, navodi se u istraživanju.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo