04.06.2024 / 12:40 Svijet - Stravično

U Londonu zadnjih godina pronađene tri napuštene bebe: Sve imaju istog oca i majku

U Londonu zadnjih godina pronađene tri napuštene bebe: Sve imaju istog oca i majku
Foto: Vijesti.ba / Pexels

Novorođenče pronađeno ranije ove godine u Newhamu, u istočnom Londonu, treće je dijete koje su napustili isti roditelji.

DNK testovi predočeni Porodičnom sudu u istočnom Londonu potvrdili su da je "Beba Elsa" sestra dviju drugih beba, dječaka i djevojčice, pronađenih u vrlo sličnim okolnostima 2017. i 2019. godine.

Unatoč apelima gradske policije, njihovi roditelji nisu otkriveni. BBC je dobio posebno dopuštenje suda objavi informacije o rodbinskoj povezanosti pronađenih beba. Sutkinja Carol Atkinson poručila je kako je priča od “velikog javnog interesa” budući da se bebe vrlo rijetko napuštaju u modernoj Britaniji.

Objavu informacije nisu podržale lokalne vlasti engleska Služba za savjetovanje te podršku djeci i obiteljima, koja savjetuje sudove o najboljim interesima djece.

Iz policije su također poručili kako ne žele “nenamjerno promovisati ili poticati majke da ostave neželjene bebe na javnim mjestima”.

Elsu je pronašao čovjek koji je u januaru ove godine šetao psa. Radilo se o najhladnijoj noći u godini, a Elsa je bila zamotana samo u ručnik u torbi. Druge dvije bebe, dječak Harry i djevojčica Roman, također su pronađene u istom dijelu Londona.

Dokumenti navode da je Elsa imala pupčanu vrpcu, a doktorica procjenjuju da je rođena samo sat vremena prije nego što je pronađena. Bila je izuzetno pothlađena u trenutku pronalaska i plakala je. Sud je objavio kako će Elsa, Harry i Roman znati da su rodbinski povezane te kako već postoje planovi da imaju neki oblik kontakta dok odrastaju.

U Engleskoj i Walesu su slučajevi napuštanja novorođenih beba vrlo rijetka.

Ured za nacionalnu statistiku je posljednji put objavio podatke 2015., a prema njima nije zabilježeno niti jedno napuštanje bebe u prethodne tri godine.

Mediji su izvijestili o napuštenoj bebi u Hackneyju, u istočnom Londonu, 2020., te još jednoj u Birminghamu 2021. Njihovim se majkama na kraju ušlo u trag, nekoliko mjeseci kasnije.


(Vijesti.ba / Index)

Izdvajamo