03.06.2024 / 17:39 Svijet - Apelacioni sud

Sud poništio prijevremeno puštanje na slobodu grčkog neonacističkog čelnika

Sud poništio prijevremeno puštanje na slobodu grčkog neonacističkog čelnika
Foto: BBC

Osnivač grčke krajnje desne stranke Zlatna zora Nikos Michaloliakos vraćen je u zatvor nakon što je Apelacioni sud poništio žestoko kritiziranu odluku o njegovom puštanju na uslovnu slobodu.

Sudsko vijeće Apelacionog suda odlučilo je u ponedjeljak kako se Michaloliakos, koji je 2. maja pušten na prijevremenu slobodu, “ne kaje” i da mu kaznu ne treba skraćivati. Ovaj 66-godišnjak je 2020. godine osuđen na 13,5 godina zatvora jer je bio na čelu “zločinačke organizacije” koja je napadala i u nekim slučajevima ubijala imigrante, izbjeglice i političke protivnike. On je pušten prošlog mjeseca nakon što je vijeće sudija odobrilo njegov zahtjev, uzimajući u obzir vrijeme koje je odslužio i njegovo zdravstveno stanje. Taj je potez izazvao kritike političkih stranaka i nevladinih organizacija.

Ispitujući žalbu zamjenika tužitelja u Lamiji, sudsko vijeće Apelacionog suda u centralnom grčkom gradu presudilo je da se osnivač Zlatne zore nije dobro ponašao i da se treba vratiti u zatvor. Michaloliakos je objavio tekstove o svojoj presudi što dokazuje da se ne kaje za svoje prijašnje ponašanje, rekao je izvor novinskoj agenciji AFP.

Atinska novinska agencija ANA objavila je, pozivajući se na najnoviju odluku, da je vijeće utvrdilo da se Michaloliakos “ne kaje”, da je nastavio hvaliti praksu Zlatne zore u stilu nacista i da se sumnja kako će činiti nova krivična djela. Michaloliakos je priveden u ponedjeljak i očekuje se da će se pojaviti pred tužiteljem, rekli su državna TV i policijski zvaničnici, prenosi Aljazzera.

Krivična djela koji se pripisuju Michaloliakosu i drugim članovima Zlatne zore uključuju ubistva antifašističkog repera i pakistanskog migranta 2013. godine, kao i premlaćivanja egipatskih ribara i komunističkih sindikalista. Matematičaru i negatoru holokausta također je zabranjeno kontaktirati s drugim osobama osuđenima u ovom slučaju.

Zlatna zora, ksenofobična i antisemitska organizacija koju je stvorio Michaloliakos, decenijama je bila marginalna stranka sve do dužničke krize u Grčkoj 2010. godine. Ova organizacija je zatim iskoristila bijes javnosti zbog imigracije i rezova štednje, ušavši prvi put u Parlament 2012. godine.

Na vrhuncu svog utjecaja bila je treća najveća stranka u državi.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo