03.06.2024 / 10:14 Svijet - Nakon masovnih protesta

Predsjednik gruzijskog parlamenta potpisao kontroverzni zakon o 'stranom agentu'

Predsjednik gruzijskog parlamenta potpisao kontroverzni zakon o 'stranom agentu'
Foto: RSE

Predsjednik gruzijskog parlamenta Shalva Papuashvili kaže da je potpisao zakon o "stranom agentu" koji izaziva razdor, a koji je izazvao sedmične masovne proteste i ugrozio put te kavkaske zemlje ka sjevernoatlantskoj integraciji.

Gruzijska prozapadna predsjednica Salome Zurabishvili, koja je stavila veto na zakon usvojen prošlog mjeseca, odbila ga je podržati nakon što joj je vraćen nakon glasovanja u parlamentu kojim je nadjačan njen veto.

Prema ustavu Gruzije, ako predsjednica odbije da usvoji zakon nakon što su njen veto nadjačali zakonodavci, na predsjedniku parlamenta je da ga proglasi.

Prema zakonu, koji je bio naširoko kritiziran kao izrađen po uzoru na sličan ruski zakon koji Kremlj koristi za suzbijanje neistomišljenika i gušenje demokratske opozicije, nevladine organizacije koje primaju više od 20 posto svog financiranja iz inozemstva moraju se registrirati kao agenti stranog utjecaja.

"Emocije su se slegle i mnogi građani koji su se pridružili protestu radikalne opozicije već su uvidjeli da će, zapravo, zakon o transparentnosti povećati odgovornost nevladinih udruženja i njihovih finansijera, unaprijediti politički sistem, oslabiti dezinformacije. smanjiti radikalizam i polarizaciju", rekao je Papuashvili najavljujući taj potez na brifingu u parlamentu.

(Vijesti.ba/RSE)

Izdvajamo