02.06.2024 / 13:07 BiH - Reakcija

Lendo: Vukoja nije izabran u skladu sa Ustavom BiH

Lendo: Vukoja nije izabran u skladu sa Ustavom BiH
Foto: FENA
Iz kabineta potpredsjednika Federacije BiH Refika Lende stigla je reakcija povodom izbora Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH.

"Vladavina prava je jedan od nosivih stubova svakog demokratskog društva. U svojoj suštini ona sadrži obavezu prema svima da poštuju i provode pozitivne pravne propise, a posebno Ustava kao akta najviše pravne snage", navodi se u saopštenju.

Po njegovim riječima, iz navedenog se izvodi posebna obaveza za nosioce funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti da vlastitim zakonitim postupanjem jačaju povjerenje građana u vladavinu prava i institucije vlasti.

Još jedan nosivi stub demokratskog društva su oštre političke rasprave, koje smo obavezni držati u okviru kulture dijaloga s posebnim obzirom na platformu koju imamo i posljedice koje prijete.

"Izbor Marina Vukoje u Ustavni sud Bosne i Hercegovine sadrži takav nivo i intenzitet protiv pravnosti da je kao posljedica nastupio ustavni spor između države Bosne i Hercegovine i Predstavničkog doma Parlamenta Federacije. Iz razloga jer je jedna parlamentarna komisija suprotno odredbama člana VI/1 a) Ustava BIH preuzela nadležnosti Predstavničkog doma, izvršila izbor sudije umjesto Predstavničkog doma i onda tako neustavnu odluku poslala Predstavničkom domu da je potvrdi", rekao je Lendo.

Tvrdi da je zastupnicima kao neposredno biranim predstavnicima građana uskraćeno ustavno pravo da biraju s liste od više kandidata. Umjesto toga, dostavljeno im je samo jedno ime radi potvrđivanja.

S druge strane, konkursnu proceduru za izbor sudija u Ustavni sud Federacije provodi VSTV BIH, koji sačinjava listu. Izbor vrši Predsjednik Federacije uz saglasnost potpredsjednika Federacije. Dom naroda potvrđuje izbor.

"S jedne strane parlamentarci ne mogu utjecati na izbor sudija u Ustavni sud Federacije. S druge strane parlamentarci kontrolišu cjelokupan proces izbora sudije u Ustavni sud Bosne i Hercegovine", navodi se u saopštenju.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo