01.06.2024 / 08:37 Svijet - Saopćenje porodica

Preminula Marian Robinson, majka Michelle Obame

Preminula Marian Robinson, majka Michelle Obame
Foto: X

Preminula je Marian Robinson (86), majka bivše prve dame Michelle Obame, navodi se u saopćenju porodica Obama i Robinson.

„Kao sestru, tetku, rođaku, komšinicu i prijateljicu mnogima, nebrojeno je drugih ljudi kojima je njeno prisustvo unaprijedilo živote“, izjavili su Barack i Michelle Obama, Craig i Kelly Robinson i njihova djeca. rekao je dJelimično.

"Jutros je prošla mirno, a trenutno niko od nas nije siguran kako ćemo dalje bez nje", navodi se u saopćenju.

Michelle Obama objavila je na društvenim mrežama: „Moja mama Marian Robinson bila je moj kamen, uvijek tu za sve što mi je trebalo. Ona je bila ista stalna podrška za cijelu našu porodicu i sa slomljenim srcem možemo podijeliti da je preminula danas.”

“Postojala je i biće samo jedna Marian Robinson. U našoj tuzi, uzdignuti smo izvanrednim darom njenog života. A ostatak ćemo potrošiti pokušavajući da živimo po njenom primjeru”, napisao je Barack Obama na X.

Robinson je živio sa Obamom tokom njihovog boravka u Bijeloj kući i često je bio primijećen na događajima sa prvom porodicom, uključujući i dijeljenje torbi sa poslasticama na Noći vještica.

“Trebala nam je. Djevojčice su je trebale”, navodi se u saopćenju porodice o njenom preseljenju u Washington. “I na kraju je bila naš kamen kroz sve to.”

Rodom iz Čikaga – gdje se vratila nakon što su Obama napustili Belu kuću – Robinsonova je bila udata za Freezera Robinsona, a par je imao dvoje djece, Michell i Krega. Fraser Robinson je umro 1991. godine nakon duge borbe sa multiplom sklerozom.

Marian Robinson je bila jako uključena u obrazovanje svoje djece, navodi se u saopćenju. Porodica se prisjeća da je Robinsonova učila “svoju djecu da čitaju u ranoj dobi, sjedeći zajedno dok su izgovarali riječi na stranici, dajući im snagu i samopouzdanje da hodaju do škole”. Također su istakli njeno prisustvo u historijskom trenutku.

"U izbornoj noći 2008. godine, kada su se pojavile vijesti da će Barack uskoro preuzeti težinu svijeta, ona je bila tamo i držala ga za ruku", navodi se u izjavi.

David Axelrod, bivši Obamin viši savjetnik, sjećao se Robinsonove kao “samo sjajne dame”.

"Bila je South Sider do kraja", rekao je Axelrod, viši politički komentator CNN-a, Wolf Blitzeru na CNN-u u "The Situation Room" u petak, dodajući da tokom svog boravka u Bijeloj kući "nije shvatila sve stil života slavnih.” Umjesto toga, rekao je Axelrod, „često bi sama iskrala iz Bijele kuće i posjećivala prijatelje. ... Ona zaista nije tražila pažnju.”

Godinama nakon otkrivanja Obaminih portreta u Nacionalnoj galeriji portreta Smithsoniana 2018., Michelle Obama se prisjetila koliko je upečatljiva bila reakcija njene majke kada ju je odvela u muzej nakon radnog vremena.

„Bilo je tiho i (ja sam) gledala moju mamu, Marian Robinson, kako sjedi u podnožju mog portreta i gleda u njega sa takvim nivoom strahopoštovanja“, rekla je kada su portreti privremeno prebačeni u Čikago.

"A za mene je to što me gleda na takav način značilo cijeli svijet", rekla je Michelle Obama.

Izdvajamo