31.05.2024 / 14:54 BiH - MO BiH

Kurs za vojne posmatrače UN-a završilo 18 polaznika iz sedam zemalja

Kurs za vojne posmatrače UN-a završilo 18 polaznika iz sedam zemalja
Foto: MO BiH

Kurs za vojne posmatrače UN-a, koji je realizovan u Centru za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) od 13. do 31. maja, uspješno je završilo 18 polaznika iz sedam zemalja (Albanija, Bosna i Hercegovina, Francuska, Njemačka, Sjeverna Makedonija, Poljska i Turska).

To je jedan od ukupno četiri UN certificirana kursa u PSOTC-u, a završen je ceremonijom dodjele certifikata. Kroz sedam različitih modula obuke polaznici tog kursa su stekli stručno specijalistička znanja i vještine potrebne za učešće u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija.

Na kursu osim instruktora PSOTC-a obuku su izvodili međunarodni instruktori, te gostujući instruktori iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine kao i pripadnici drugih jedinica iz sastava Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Pored akademskog dijela kursa za međunarodne polaznike i instruktore organizovano je nekoliko jednodnevnih kulturoloških izleta u različite dijelove Bosne i Hercegovine što bitno doprinosi kako promociji Oružanih snaga Bosne i Hercegovine tako i države u cjelosti, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo