31.05.2024 / 08:49 Svijet - Paket isporuke

Njemačka obećala Ukrajini novu vojnu pomoć od 500 miliona eura

Njemačka obećala Ukrajini novu vojnu pomoć od 500 miliona eura
Screenshot: YouTube

Njemački ministar odbrane Boris Pistorius obećao je novi paket vojne pomoći Ukrajini vrijednosti 500 miliona eura, rekao je glasnogovornik Ministarstva za AFP, prenosi Beta.

Ovo je objavio šef njemačke odbrane tokom nenajavljene posjete Odesi, lučkom gradu na jugu Ukrajine gdje je razgovarao sa svojim kolegom Rustemom Umerovim, dodao je glasnogovornik.

Paket uključuje isporuke artiljerije, protuzračne odbrane, dronova, zaštite, dodao je on.

Po izjavama Pistoriusa, kako prenose njemački mediji, ovaj paket oružja od kojeg je dio spreman za isporuku, sadrži veliki broj raketa za sisteme PZO tipa Iris-T SLM srednjeg dometa. Uključeni su i dronovi za izviđanje i borbeni dronovi namijenjeni operacijama nad Crnim morem, kao i rezervni dijelovi.

Poslije početka ruske invazije u februaru 2022. godine Njemačka je odustala od svoje tradicionalno pacifističke pozicije i postala drugi vojni snabdjevač Ukrajine po apsolutnoj vrijednosti, iza Sjedinjenih Američkih Država.

Berlin je isporučio veliki broj komada raznog oružja – od artiljerije do oklopnih borbenih vozila.

Ipak je kancelar Olaf Scholz kritiziran posljednjih mjeseci zbog toga što je odbio dozvoliti isporuku raketa Taurus dugog dometa, pošto Njemačka strahuje da bi se te rakete mogle koristiti za gađanje ciljeva na teritoriji Rusije.

Među državama NATO-a se vodi rasprava o tome da li treba dozvoliti Ukrajini da oružje koje je dobila od Zapada koristi za napade na teritoriju Rusije, a prije svega rakete dugog dometa.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo