30.05.2024 / 13:01 Svijet - Optimistične prognoze

Južna Koreja objavila: Slijećemo na Mars do 2045. godine

Južna Koreja objavila: Slijećemo na Mars do 2045. godine
Južna Koreja planira sletjeti na Mars do 2045., a do tad će u tu svrhu potrošiti oko 67 milijardi eura, najavio je predsjednik Yoon Suk Yeol povodom pokretanja prve svemirske agencije te azijske zemlje.

Agencija KASA predvodit će "svemirsko gospodarstvo" te zemlje, a na 'katapultiranju' Južne Koreje među svjetske predvodnice putovanja u svemir radit će stotine firmi, tvrdi Yoon.

"KASA će dovesti do nove svemirske ere kultivirajući stručnjake, kroz podršku sistemu svemirske industrije i poticanje izazovnog i inovativnog istraživanja i razvoja", kazao je. Seul želi prvo slijetanje na Mjesec 2032. godine.

Južna Koreja postala je sedma država na svijetu koja posjeduje tehnologiju za lansiranje raketa i satelita. Prošle je godine lansirala raketu Nuri koja je u svemir prenijela komercijalni satelit.

Cilj agencije je usklađivanje različitih vladinih ministarstava, a u svoju će strukturu uključiti i institut za istraživanje svemira. Južna Koreja do 2027. planira još najmanje tri lansiranja te želi lansirati i vojne satelite.

Yoonova objava pokazatelj je sve većih napora koje azijske države ulažu u svemirske programe iz praktičnih razloga, poput usavršavanja raketne tehnologije ili jačanja nacionalnog ponosa.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo