29.05.2024 / 15:09 Svijet - Anketa ECB

Evropljani očekuju da će i idućeg proljeća cijene rasti znatno više od plata

Evropljani očekuju da će i idućeg proljeća cijene rasti znatno više od plata
Foto: Ilustracija
Potrošači u eurozoni očekuju da će cijene i u proljeće iduće godine rasti značajno snažnije od plata, u uslovima blagog pada privredne aktivnosti, pokazala je najnovija anketa Evropske centralne banke (ECB).

U proljeće iduće godine godišnja stopa inflacije iznosit će 2.9 posto, procijenili su potrošači u anketi provedenoj u aprilu, i biti tek neznatno blaža nego na početku 2025, prenosi HINA.

Do proljeća 2027. trebala bi se spustiti na 2,4 posto, pokazuje medijan procjena, što znači da ECB po procjeni građana ni za tri godine neće dosegnuti ciljanu stopu inflacije od dva posto. Izračuni evropskog statističkog ureda pokazali su pak da je inflacija mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena (HICP) dosegla taj nivo već u martu i da su cijene porasle istim tempom i u aprilu.

Eurostat bi trebao objaviti procjenu inflacije u maju krajem sedmice. Nominalne plate trebale bi po procjeni potrošača porasti do proljeća iduće godine za 1,3 posto, a nominalna potrošnja za 3,6 posto.

Privreda eurozone trebala bi se u istom razdoblju smanjiti za 0,8 posto, nešto blaže no što su građani do sada očekivali. Stopa nezaposlenosti trebala bi pak blago porasti, na 10,9 posto. U ECB-ovoj anketi učestvuje oko 19 hiljada građana iz 11 zemalja eurozone, uključujući Belgiju, Njemačku, Španjolsku, Francusku, Italiju i Nizozemsku, Irsku, Grčku, Austriju, Portugal i Finsku.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo