29.05.2024 / 14:52 Politika - Premijer TK

Halilagić: Aktivna uloga TK u procesu pristupanja Bosne i Hercegovine EU

Halilagić: Aktivna uloga TK u procesu pristupanja Bosne i Hercegovine EU
Foto: FENA
"Jačanje dinamike aktivnosti kantonalnih vlasti u novim okolnostima EU integracija“, naziv je konferencije koju su danas organizirale Škola za političke studije Vijeća Evrope u BiH i EU klub pri Skupštini Tuzlanskog kantona, ...

... a kojoj su prisustvovali premijer Kantona Irfan Halilagić, predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović i ministri u kantonalnoj vladi.

U obraćanju prisutnima premijer Halilagić je ponovno akcentirao spremnost Vlade TK da učini sve što je u njenoj moći i u okviru ingerencija kantonalnog nivoa vlasti kako bi proces prilagođavanja pravne stečevine tog kantona pravnoj stečevini EU, a time i cjelokupan proces pristupanja Evropskoj uniji išao što brže.

- Tuzlanski kanton je i dosad imao aktivnu ulogu u procesu pristupanja Bosne i Hercegovine u EU, prvenstveno djelujući u zajedničkim tijelima mehanizma koordinacije. Izvršna i zakonodavna vlast Tuzlanskog kantona je i do sada pokazala značajne rezultate u rješavanju 14 prioriteta koje je postavila Evropska komisija. Naravno, sigurno ćemo učiniti sve što je u našoj nadležnosti, kako bi čim prije bili ispunjeni svi uslovi koji će omogućiti usvajanje i predstavljanje pregovaračkog okvira i zvanično započinjanje procesa pregovaranja - kazao je Halilagić.

Ističe da je TK iskazao svoje opredjeljenje i posvećenost ovom procesu i da će učinit sve u najboljoj namjeri da Bosna i Hercegovina čim prije postane punopravna članica Europske unije.

Također, Halilagić se osvrnuo i na novi Plan rasta za Zapadni Balkan, u okviru kojeg je Evropska komisija predložila instrument vrijedan šest milijardi eura zemljama zapadnog Balkana u naredne četiri godine s ciljem da se ubrzaju reforme koje će ovim zemljama olakšati i ubrzati put ka EU.

- To je poticaj više, dodatni 'booster', svima nama da odlučnije krenemo u ovom smjeru - rekao je Halilagić.

U okviru stručnog panela predstavljene su relevantne i recentne informacije o procesu EU integracija, novim okolnostima nakon otvaranja pregovora, te su fokusirane činjenice o odgovornostima i prilikama koje kantoni imaju u tom procesu. U okviru ovog dijela programa prezentirane su i neke od aktivnosti koje je Tuzlanski kanton već realizirao, te benefiti koje je ostvario aplicirajući i povlačeći sredstva iz međunarodnih fondova.

Predstavnica Aurelie Valtat, predstavnica Delegacije Europske unije (EUD) i Ureda specijalnog predstavnika Europske unije (EUSR) ovom je prilikom pohvalila angažman Vlade TK i predstavnika kantonalnih vlasti, te posvećenost evropskom putu Bosne i Hercegovine, kao i aktivnosti i projekte koje TK, putem Vlade i Ministarstva privrede, provodi, a u okviru kojih se angažira i značajan iznos finansijskih sredstava iz međunarodnih fondova, saopćeno je iz Odjeljenje za informisanje Vlade TK.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo