29.05.2024 / 14:32 Politika - Reakcija

Delegacija EU u BiH se oglasila o povlačenju zakona o 'stranim agentima'

Delegacija EU u BiH se oglasila o povlačenju zakona o 'stranim agentima'
Johann Sattler / X
Vlada RS povukla je iz skupštinske procedure Prijedlog zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija.

"Pozitivna je vijest da su vlasti RS odlučile povući predloženi zakon o "stranim agentima" koji nije bio u skladu s evropskim standardima. EU put je najbolja garancija većeg prosperiteta i stabilnosti BiH", stoji u reakciji Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

"Pozivamo političke lidere da se usredotoče na ispunjavanje potrebnih koraka za usvajanje pregovaračkog okvira – nakon zelenog svjetla za pregovore o pristupanju", poručili su.

Podsjećamo, Prijedlog zakona povučen je neposredno pred samo razmatranje te tačke dnevnog reda na sjednici Narodne skupštine RS, a poslanike je o tome obavijestio ministar pravde RS Miloš Bukejlović.

- Vlada RS, u skladu s Poslovnikom, iz skupštinske procedure povlači Prijedlog zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija - rekao je kratko Bukejlović bez daljeg objašnjenja.

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik rekao je da je Prijedlog zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija povučen iz skupštinske procedure na dodatno usaglašavanje i da će u dogledno vrijeme biti vraćen u ponovnu proceduru.

Ovaj zakon je usvojen u NSRS u formi nacrta, a naišao je na brojne kritike nevladinog sektora i međunarodne zajednice u BiH.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo