29.05.2024 / 11:24 Svijet - Preliminarni nalazi

Otkriveni mogući uzroci smrtonosnih turbulencija u avionu Singapore Airlinesa

Otkriveni mogući uzroci smrtonosnih turbulencija u avionu Singapore Airlinesa
Foto: Profimedia
Preliminarni nalazi istrage o letu Singapore Airlinesa koji je prošle sedmice bio pogođen velikom turbulencijom pokazali su da su brza promjena gravitacijske sile i gubitak visine od 54 metra uzrokovali povrede, saopćilo je singapursko ministarstvo saobraćaja.

Jedan je putnik umro od mogućeg srčanog udara, a desetine su povrijeđeni nakon što je let SQ321 Singapore Airlinea iz Londona za Singapur naišao na ono što je avioprijevoznik opisao kao iznenadnu, ekstremnu turbulenciju dok je avion letio iznad Mjanmara, prenosi HINA.

Ministarstvo je saopćilo da je istraga u toku.

Let SQ321 iz Londona za Singapur u avionu Boeing 777-300ER, koji je prevozio 211 putnika i 18 članova posade, stigao je u Bangkok radi hitnog slijetanja, nakon što je avion bio pogođen turbulencijom koja je bacala putnike i članove posade po kabini, a neki su udarili u strop.

"Avion je doživio brzu promjenu G (gravitacijske sile)... To je vjerovatno rezultovalo time da su putnici koji nisu bili vezani pojasom odbačeni sa sjedišta uvis", navodi ministarstvo u izjavi, citirajući izvješće singapurskog istražnog ureda za sigurnost prometa.

"Okomito ubrzanje promijenilo se s negativnih 1,5 G na pozitivnih 1,5 G unutar 4 sekunde. To je vjerovatno rezultovalo padom putnika koji su bili u zraku.

"Brze promjene gravitacijske sile tokom trajanja od 4,6 sekundi rezultovale su padom visine od 54 metra. Ovaj slijed događaja vjerovatno je prouzrokovao povrede posade i putnika", navodi se. U izvještaju se također navodi da se čuo pilot koji je doviknuo da je znak za vezanje sigurnosnog pojasa uključen.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo