24.05.2024 / 11:07 Svijet - Izraelska vojska javlja

Pronađena tijela trojice izraelskih taoca u Gazi, poznati i njihovi identiteti

Pronađena tijela trojice izraelskih taoca u Gazi, poznati i njihovi identiteti
Foto: Michel Nisenbaum, Hanan Yablonka i Oryon Hernandez Radoux
Tijela još trojice izraelskih taoca koje je Hamas oteo 7. oktobra pronađena su u Gazi, obavijestila je izraelska vojska.

Forum porodica taoca kaže da su pronađena tijela Michela Nisenbauma, Hanana Yablonka i Oryoan Hernandeza Radouxa, a njihova tijela su vraćena u Izrael zbog pokopa.

"Njihov povratak na pokop predstavlja važan kraj za članove porodica i moraju se uložiti napori da se svi ubijeni taoci vrate u Izrael", objavio je Forum porodica taoca, piše Sky News.

Tijela su identificirali medicinski dužnosnici u Izraelskom nacionalnom forenzičkom institutu i izraelska policija, saopštila je vojska.

Michel Nisenbaum (59) bio je brazilsko-izraelski državljanin iz Sderota kojeg je oteo Hamas dok je pokušavao spasiti svoju četverogodišnju unuku, tvrdi grupa taoca. Imao je dvije kćeri i šestero unučadi, od kojih najmlađu nikada nije imao priliku upoznati.

"Hanan Yablonka (42) je iz Tel Aviva te je bio predan otac pun ljubavi. Bio je na festivalu Nova kada je otet 7. oktobra. Oryon Hernandez Radoux (30) bio je francusko-meksički državljanin koji je došao na festival Nova sa svojom partnericom Shani Louk i njihovim prijateljem Keshetom Casarottijem. I Louka i Casarottija ubili su militanti Hamasa", tvrdi grupa taoca.

Otprilike polovina taoca otetih 7. oktobra je oslobođena, većina u zamjeni za palestinske zarobljenike koje je Izrael držao tokom jednosedmičnog prekida vatre u novembru.

Izrael kaže da je oko 100 taoca još uvijek zarobljeno u Gazi, zajedno sa tijelima još tridesetak.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo