21.05.2024 / 21:39 Politika - Uputili prijedlog

HDZ kontra sankcija SAD: Žele izmijeniti zakon kako bi crnolistaši primali plate

HDZ kontra sankcija SAD: Žele izmijeniti zakon kako bi crnolistaši primali plate
Marinko Čavara
Po skraćenom postupku na narednoj sjednici Predstavničkog doma PSBIH biće razmatran prijedlog zakona o izmjenama Zakona o finansiranju institucija BiH. 

Predložio ga je HDZ BiH, a odnosi se na pokušaj ove stranke da omogući da plate primaju oni zvaničnici koji se nalaze na crnoj listi SAD-a.

- Radi se o prijedlogu Kluba HDZ-a koji bi trebao otkloniti jednu elementarnu nepravdu, odnosno jedan problem koji imaju neki uposlenici u institucijama BiH da iz objektivnih razloga ne mogu primati svoja primanja, plaće na račun, kaže HDZ-ov zastupnik Predrag Kožul.

Jedan od njih, sa američke crne liste, je i Marinko Čavara član rukovodstva državnog Parlamenta.

- Time bi osigurali temeljna ljudska prava na isplatu plaće na račun onim osobama koji iz objektivnih razloga ne mogu imati račun ili nemaju račun u banci. Vidjeli smo da su protiv tog zakona zastupnici iz SDP-a, suzdržani iz NIP-a, što pokazuje odnos prema kolegijalnosti ali i odnos prema temeljnim ljudskim pravima, rekao je Čavara.

Podsjetimo, nakon što su banke u RS počele slijediti primjer banaka iz Federacije BiH, po pitanju američkih sankcija, zvaničnici sa crne liste ostali su bez bankovnih računa i plata.

Među njima je i Čavara koji je nakon što su mu računi odmah po stavljanju na crnu listu zatvoreni u FBiH, otvorio novi u RS. No kada su i u manjem entitetu zatvoreni, pisao je Parlamentarnoj skupštini BiH žaleći se da mu je zatvoren račun u jednoj banci, nakon čega ga je otvorio u drugoj, ali i ta banka mu je saopštila kako će mu račun biti zatvoren.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo