15°C
Mostar 21°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 15°C

21.05.2024 / 22:00 Politika - Predsjedavajući Predsjedništva

Bećirović s ambasadorima Bahreina i Sudana: Usvajanje rezolucije je u funkciji prevencije genocida

Bećirović s ambasadorima Bahreina i Sudana: Usvajanje rezolucije je u funkciji prevencije genocida
Foto: Kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je u sjedištu Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku s ambasadorom Kraljevine Bahrein Jamalom Faresom Alrowaieijem i ambasadorom Republike Sudan Al-Harithom Mohamedom, saopćeno je iz Bećirovićevog kabineta u Sarajevu.

Bećirović je istakao da će se proglašavanjem 11. jula međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. godine, doprinijeti da se zločin genocida više nikada ne ponovi.

On je naglasio da se institucionalnom zaštitom nasljeđa tribunala i sudova UN-a istovremeno štite temeljni principi na kojima počiva UN. Usvajanje rezolucije o genocidu nad Bošnjacima u i oko Srebrenice je u funkciji prevencije genocida.

Radi budućeg rada i očuvanja kredibiliteta UN-a važno je da se izvuče pouka iz neuspjeha UN-a u sprečavanju genocida u Srebrenici, rekao je Bećirović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH kazao je i da treba da Generalna skupština UN-a usvoji rezoluciju o međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici kao što je to učinila i u Rezoluciji o Međunarodnom danu sjećanja na genocid u Ruandi.

UN će usvajanjem rezolucije o Srebrenici i širenjem istine, potvrđene presudama međunarodnih sudova, pokrenuti globalni proces prevencije genocida, istakao je Bećirović.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo