7°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

21.05.2024 / 12:56 BiH - Sarajevo

Direktorica za zapadni Balkan pri EK Valentina Superti u posjeti BiH

Direktorica za zapadni Balkan pri EK Valentina Superti u posjeti BiH
Foto: FENA

Direktorica za zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Valetina Superti boravit će u Bosni i Hercegovini od 21. do 24. maja.

Superti će prisustvovati Sarajevskom poslovnom forumu i sastati se sa ključnim akterima, uključujući ministre i visoke domaće zvaničnike, kao i predstavnike civilnog društva i poslovne zajednice.

Posjeta direktorice Superti dolazi u važnom trenutku za evropski put Bosne i Hercegovine. Nadovezujući se na preporuku Komisije, Evropsko vijeće je u martu 2024. donijelo odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom i pozvalo Komisiju da pripremi pregovarački okvir s ciljem da ga Vijeće usvoji u trenutku kada se poduzmu svi relevantni koraci navedeni u preporuci Komisije od 12. oktobra 2022.

- Mjesto Bosne i Hercegovine je u Evropskoj uniji. Redovni susreti na visokom nivou, uključujući posjetu direktorice Superti, imaju za cilj osigurati kontinuirani dijalog koji pomaže napredak Bosne i Hercegovine u ispunjavanju ključnih obaveza i brzim koracima naprijed na putu ka članstvu - saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo