13°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

15.05.2024 / 12:42 Svijet - Karim Khan

Glavni tužioc ICC-ja: Neću podleći utjecaju svjetskih moćnika

Glavni tužioc ICC-ja: Neću podleći utjecaju svjetskih moćnika
Karim Khan (Foto: X)

Karim Khan, glavni tužioc Međunarodnog krivičnog suda (ICC), potvrdio je da neće popustiti pod utjecajem "moćnika ovog svijeta", kako ih je opisao, zbog prijetnji koje su mu bile upućene u slučajevima vezanim za rat u Gazi i Ukrajini.

Tokom sastanka Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) u vezi sa istragom o ratnim zločinima u Libiji, ruski i libijski ambasadori doveli su u pitanje rad Karima Kana, osuđujući njegovo nedjelovanje po pitanju izraelskog napada na Gazu.

Ruski ambasador Vasilj Nebenzja je rekao: "Moglo bi se zapitati utječe li na efikasnost Međunarodnog krivičnog suda u ovom pogledu nacrt zakona koji ima za cilj kazniti sudske zvaničnike koji učestvuju u istragama protiv Sjedinjenih Američkih Država ili njihovih saveznika".

Nebenzia je aludirao na informacije koje su objavili mediji o nacrtu zakona koji je u tu svrhu podnesen američkom Kongresu.

"Želim vas uvjeriti da nećemo podleći utjecaju naloga za hapšenje koje je Rusija izdala protiv mene ili protiv bilo kojeg izabranog člana suda ili bilo kojeg zakonodavca u bilo kojoj drugoj instituciji sa ovlaštenjima”, odgovorio je Karim Khan. Skrenuo je pažnju da su “prijetnje” njemu i zaposlenima u njegovoj kancelariji upućene kako bi bili prisiljeni ”zaustaviti istragu”.

“Dužni smo da se borimo za pravdu i da se zauzmemo za žrtve. Dobro znam da u ovoj dvorani ima Golijata koji uživaju moć i utjecaj, ali zakon je uz nas.” Naglasio je da će svoju misiju izvršiti sa “integritetom i nezavisnošću”.

Rusija je u maju 2023. godine stavila Karima Kana na listu traženih osoba, nakon što je ICC izdao nalog za hapšenje predsjednika Vladimira Putina zbog njegove uloge u deportaciji djece iz Ukrajine.

ICC je početkom maja ove godine izdao upozorenje “pojedincima koji prijete osvetom” sudu ili njegovim zaposlenicima, naglašavajući da takve radnje mogu predstavljati “napad na sprovođenje pravde”.

Sud je dao ovaj komentar nakon izvještaja da se priprema za izdavanje naloga za hapšenje članova izraelske vlade, među kojima bi se mogao naći i premijer Benjamin Netanyahu, zbog njihove odgovornosti za razorni rat u Gazi koji traje od 7. oktobra prošle godine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo