14.05.2024 / 20:00 BiH - Dan odbrane grada

Sutra se navršavaju 32 godine od Tuzlanske kolone

Sutra se navršavaju 32 godine od Tuzlanske kolone
Foto: Vijesti.ba

U Tuzli se sutra obilježava 32. godišnjica od sukoba na Brčanskoj Malti, poznatog i kao Tuzlanska kolona. Predstavnici boračkih organizacija kantonalne i gradske vlasti, te građani Tuzle, položit će cvijeće i vijence i odati počast vojnim i civilnim žrtvama proteklog rata. 15. maj se u Tuzli obilježava i kao Dan odbrane grada.

"Veoma je bitno da njegujemo tradicionalno ove datume da prenosimo istinu o ovim datumima kako oni ne bi pali u zaborav. Mi 14., 15., i 16. maj obilježavamo mnogim aktivnostima, tako da će ova tri dana biti u znaku patriotizma, u znaku ljubavi, u znaku sjećanja na odbranu grada Tuzle, u znaku sjećanja na sve one patriote koji su dali svoje živote za odbranu Tuzle i Bosne i Hercegovine i za sve one ljude koji su stali u odbranu kao policajci i kao pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine, “kazao je gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić.

Podsjećamo, povlačeći se iz kasarne Husinska buna, pripadnici paravojske takozvane Srpske Republike, osnovane tri dana ranije u Banjoj Luci, koja je stavljena pod komandu Ratka Mladića, skupa s pripadnicima u to vrijeme novoosnovane Vojske Jugoslavije, izvršili su napad na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) BiH – Stanice javne bezbjednosti Tuzla, a koji su osiguravali izlazak kolone iz grada.

Prilikom izlaska vojne kolone iz grada s vojnim naoružanjem, na raskrsnici na Brčanskoj Malti vojnici su pucali, a policajci dobili naređenje da na vatru odgovore vatrom.

Tačan broj žrtava u Tuzlanskoj koloni nikad nije utvrđen. Prema podacima Centra za istraživanje ratnih zločina Republike Srpske, tom prilikom su poginula 54 vojnika, dok su 44 ranjena. S druge strane, podaci Fondacije Istina, pravda, pomirenje, ističu da su poginula tri pripadnika Stanice javne bezbjednosti Tuzla i 33 vojnika iz kolone.

U Tuzli će 15. maj i ovaj put biti obilježen na dva načina. Prvo će predstavnici Republike Srpske, koji će s članovima porodica poginulih prisustvovati šetnji i polaganju cvijeća u ulici Armije Republike BiH, što je najavljeno za deset sati ujutro. A delegacije Grada Tuzla i boračkih udruženja obilježavanje počinju u 12:30 kod spomenika žrtvama Tuzlanske kolone.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo