13°C
Mostar 18°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 17°C
Bihać 14°C

10.05.2024 / 13:42 BiH - Zabranjeno

MUP KS nije dozvolio održavanje Protesta za bolje obrazovanje

MUP KS nije dozvolio održavanje Protesta za bolje obrazovanje
Foto: Vijesti.ba/Ilustracija
Policijska uprava Centar MUP-a KS nije dozvolila održavanje protesta “Tražimo obrazovanje po mjeri učenika i njegovih učitelja”, koji je trebao biti zakazan za 14. maj 2024. godine.

Saopšteno je to iz Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo.

Iz sindikata navode kako su do sada održali brojne proteste na kojima nikada nije zabilježen nijedan incident.

"Nejasno je zbog čega je doneseno ovakvo, prije svega, nedemokratsko rješenje. Slična situacija se desila samo jednom, kada je Vlada FBiH na čelu sa Fadilom Novalićem pokušala zabraniti održavanje protesta Saveza samostalnih sindikata BiH".

Oni su naglasili su da će ispoštovati rješenje policije i nastaviti svoju borbu drugim sredstvima za obrazovanje koje je po mjeri učenika i njegovih učitelja i kakvo naša djeca zaslužuju.

"To je naša zadaća i od nje nikada nećemo odustati. Ono što nas kao građane/ke Kantona Sarajevo zabrinjava je to da li se Vlada Kantona Sarajevo samo deklarativno zalaže za demokratiju i da li postajemo društvo u kojem se zabranjuje javno iskazivanje neslaganja ili nezadovoljstva?!"

"Ova zabrana definitivno nije dobra poruka koju šaljemo kao društvo koje teži evropskim integracijama i imat će dugoročan negativan odjek ne samo u našoj zemlji već i u regionu, odakle su brojne kolege/ice najavile dolazak kao znak podrške našim zahtjevima", navode iz Sindikata.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo