15°C
Mostar 18°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

06.05.2024 / 09:22 Regija - Slavonski Brod

Nebo iznad hrvatskog grada među najzagađenijim u Evropi

Nebo iznad hrvatskog grada među najzagađenijim u Evropi
Foto: Vijesti.ba
Dok poduzetnik Mario Perković pokazuje kako izgleda čistač zraka koji je počeo koristiti prije dva mjeseca kazuje kako je ono što je bilo bijelo kada je kupio sada potpuno crno, a tek je dva mjeseca prošlo od kupovine: "Puno je lebdećih čestica."

Slavonski Brod u ljubičastom i crvenom jedan je od najzagađenijih gradova u Evropi.

Peter Tot-Đerđ, predsjednik udruge Eko-intergral, kaže da je Brod u prošloj godini završio na rekordnom prvom mjestu po zagađenju. Zrak pun lebdećih čestica ozbiljno šteti zdravlju što potvrđuju i mjerenja.

"Slavonski Brod ima povišene vrijednosti lebdećih čestica PM 2,5, to su čestice koje mogu prodrijeti u dišni sistem", objasnio je direktor Zavoda za javno zdravstvo Ante Cvitković za Novu TV.

Lebdeće čestice nerijetko su 10 puta iznad dopuštenog. Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara problem vidi u prometu kroz grad.

"Nama autocesta prolazi kroz centar grada s više od 20 miliona auta godišnje. Nama je granični prelaz iza leđa 100 metara gdje su velike kolone pogotovo kamiona, a i mala ložišta su isto problem", kaže Duspara.

Tot-Đerđ dodaje da je i proizvodnja asfaltne baze, koja je trebala biti izmještena iz Slavonskog Broda 2016. godine, još uvijek gotovo pa u centru grada.

Problem je i geografski položaj.

"Mi ovog trenutka kad bismo sve maknuli, kompletnu industriju, da se sve pogasi u Slavonskom Brodu, vrijednost lebdećih čestica ne bi bila nula", Cvitković.

Godinama se upiralo u Rafineriju Bosanski Brod, izlazilo na ulice, protestvovalo, a tadašnja predsjednica za stol je sjela i s ruskim ministrom Lavrovom. Rafineriji je presudila eksplozija 2018. Danas ovaj pogon više ne prerađuje sirovu naftu, velik je dio zapušten i prazan.

Grad priprema novi akcijski plan, uveo je ekološke mjere, ali zrak nije čist.

"Mi smo zatražili da se domaće zagađivače godišnje bar jednom kontrolira i provede se testiranje, što nije prihvaćeno", kaže Tot-Đerđ.

Istraživanja potvrđuju da u Brodu raste broj oboljelih, liječnici upozoravaju na dugoročnu opasnost.

"Sve ovo čemu smo mi sad izloženi ne samo da uništava nas, nego se i transgeneracijski, epigenetskim promjenama prenosi na naše sljedeće generacije", upozorila je Blaženka Kljajić-Bukvić, zamjenica direktora OB Slavonski Brod.

No nauka nema dokaza da su smrti u gradu posljedica onečišćenja.

Zagađeni zrak skraćuje život, u prosjeku za dvije godine. Tvrdi to Svjetska zdravstvena organizacija i traži da se granica lebdećih čestica spusti na pet mikrograma.

Rečeno je kako su u Slavonskom Brodu najveći izvori zagađenja saobraćaj, kućna ložišta i industrija, a građani se mogu zaštititi tako da prate podatke o kvaliteti zraka na internetskim stranicama Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo