10°C
Mostar 15°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

04.05.2024 / 06:00 BiH - 'Antisrpski naboj'

Zaharova: Pozivamo autora nacrta Rezolucije da povuče dokument

Zaharova: Pozivamo autora nacrta Rezolucije da povuče dokument
Foto: Profimedia
Rusija se zalaže za povlačenje nacrta rezolucije o Srebrenici koji bi trebalo da se razmatra pred Generalnom skupštinom UN, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Pozivamo autora nacrta rezolucije da povuče dokument - rekla je Zaharova na brifingu za novinare.

Ona je istakla da dokument ima "antisrpski naboj i da je to očigledno".

- U dokumentu nema direktne optužbe na račun srpskog naroda, ali se poziva na odluke Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde o Srebrenici koje se teško mogu nazvati pravednim prema Srbima, što su priznali i mnogi učesnici protesta koji nisu imali simpatije za Srbe. Te odluke ne uživaju podršku u zemljama balkanskog regiona i svijeta - istakla je Zaharova.

Ona je ukazala da je od posebnog značaja činjenica da se inicijativa forsira pri čemu se krše procedure unutar same BiH, te podsjetila da je Republika Srpska više puta iznosila svije neslaganje.

Zaharova je mišljenja da prijedlog da se uspostavi međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici predstavlja ispolitizovanu inicijativu koju, kako smatra, forsira ambasador BiH u UN Zlatko Lagumdžija uz podršku država NATO, prenosi "Sputnjik".

- Pri tome upravo je NATO odgovoran za tragične događaje u Јugoslaviji koji su doveli do pogibije ljudi različite etničke i vjerske pripadnosti, uključujući i Srebrenicu i okolinu - rekla je Zaharova.

Ona je naglasila kako nacrt ove rezolucije, navodno, ne može da obezbijedi nacionalno pomirenje u BiH, već može samo da pojača nesuglasice u toj zemlji i na Balkanu u cjelini.

Zaharova je podsjetila da je međunarodna zajednica u Rezoluciji Generalne skupštine UN iz 2015. godine usaglasila jedinstveni datum, 9. decembar, kada se odaje počast svim žrtava genocida ma gdje da se on dogodio.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo