8°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

03.05.2024 / 15:46 Crna hronika - Vijesti.ba na licu mjesta

Još nema informacija o rudaru zatrpanom u rudniku Mramor

Još nema informacija o rudaru zatrpanom u rudniku Mramor
Foto: Vijesti.ba

U Rudniku mrkog uglja "Mramor" jutros se dogodila nesreća i jedna osoba je zatrpana, potvrđeno je za Vijesti.ba.

Nesreća se dogodila u jami na otkopu i uslijed obrušavanja zemlje koja je zatrpala jednog rudara. Jedinice spašavanje se nalaze na terenu, a za sada nije poznato više informacija.

„Povrijeđen je prvi kopač, čovjek koji svaki dan radi taj posao. Spasioci pokušavaju doći do njega. Za sada je to sve što znam“, kazao nam je Zuhdija Tokić, predsjednik sindikata Rudnika Kreka Tuzla.

Podsjećamo, Rudnik "Mramor" dio je Rudnika "Kreka" i u njemu se još uvijek radi najprimitivnijim metodama proizvodnje uglja.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić izjavio je da je danas, u jutarnjim satima, dobio informaciju da se u jami u Mramoru desila nesreća u kojoj je jedan kopač ostao zatrpan.

- Iz rudnika su nam javili da još uvijek nemaju daljnje informacije o detaljima nesreće niti o stanju radnika. Na lice mjesta su odmah izašli inspektori i urgentni tim za spašavanje, koji daju sve od sebe da dođu do rudara - naveo je Lakić.

Dodao je da je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije u stalnom kontaktu s upravom rudnika, kojima su ponovo poručili da im stoje na raspolaganju za svaki vid pomoći kako bi što prije pronašli rudara i pružili mu potrebnu pomoć.

- Razgovarali smo i sa direktorom Elektroprivrede BiH Sanelom Buljubašićem, koji je izašao na teren da razgovara sa upravom rudnika i timom spasioca, ali i do porodice rudara kako bi im pružio podršku u ovim neizvjesnim trenucima. Naše misli su uz unesrećenog rudara i njegovu porodicu i nadamo se pozivitnom ishodu - poručio je Lakić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo